Mazepin vil ikke køre under neutralt flag

Den tidligere Haas-kører ønsker ikke at give afkald på sin russiske nationalitet eller det russiske flag i motorsport – og kommer samtidig med en skjult sviner til to andre nu tidligere russiske kørere.

Mazepin . Copyright Haas F1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 22/9 2022 klokken 10:09

Rusland og russiske sportsatleter udelukkes fra flere og flere sportsbegivenheder på grund af landets umotiverede angrebskrig mod Ukraine.

Enkelte russiske kørere har skiftet nationalitet eller kører for et andet land, f.eks. Robert Schwartzman (Роберт Шварцман) og den rallykøreren Konstantin Zhiltsov (Константин Жильцов).

Robert Schwartzman, Callum Ilott og Mick Schumacher til test på Ferraris testbane Fiorano. Maranello 2020.Robert Schwartzman, Callum Ilott og Mick Schumacher til test på Ferraris testbane Fiorano. Maranello 2020.
Copyright Ferrari Media


Men at køre for et andet land eller bare at køre under neutralt flag kommer ikke på tale for Nikita Mazepin:

Ifølge det statsejede russiske nyhedsmedie RIA udtaler Mazepin, at han aldrig vil give afkald på sin russiske nationalitet for at få lov til at køre Formel 1 igen.

"Vi skal ikke dømme folk. Vi er sportsfolk. Alle må træffe deres egne beslutninger, og det skal respekteres. Zhiltsov er ikke den eneste [der kører for et andet land, red.], Robert Schwartzman gør det også. Det er et personligt spørgsmål. Vil du give afkald på dit land på grund af sporten eller ej – det må hver især vælge, men jeg gør det ikke.”

Nikita Mazepin. Præsentationsbillede fra Haas F1.Nikita Mazepin. Præsentationsbillede fra Haas F1.
Copyright Haas F1


Nikita Mazepin blev ellers tvunget til at køre under neutralt flag i Formel 1, da Rusland er pålagt sanktioner som følge af et organiseret dopingprogram på nationalt plan.

Konstantin Zhiltsov, der deltager i Dakar-rallyet, og Robert Schwartzman, der skal teste for Ferrari i den første frie træning i Austin, kører begge under det israelske flag. Robert Schwartzman er rent faktisk født i Israel.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Domenicali: Ikke brug for flere teams Tsunoda får et år mere »