FIA melder ud om kogeren i Qatar

FIA og Formel 1 fik hedeslag i Qatar, og nu har FIA udsendt en erklæring om de ekstreme klimatiske betingelser for Formel 1-kørerne i Qatar. Men får det langfristede konsekvenser?

Qatar . Copyright FIA Formula 1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 10/10 2023 klokken 10:10

FIA og Formel 1 har måtte lægge ryg til masse af kritik efter at flere kørere nærmest kollapsede af udmattelse og dehydrering efter Formel 1-løbet i Qatar sidste søndag:

Alle kørere var synligt afkræftede: Logan Sargeant i Williams måtte give op, Esteban Ocon kastede op i bilen, Alexander Albon måtte en tur på hospitalet på grund af dehydrering, og flere kørere var ved at besvime både under og efter løbet.

Nu melder FIA sig så på banen i en erklæring på deres hjemmeside", hvor de kort fortalt skriver, at de nu vil indlede en undersøgelse af forholdene og træffe forholdsregler og andre foranstaltninger, så denne type ekstreme klimatiske forhold undgås i fremtiden.

FIA Præsident, Mohammed Ben SulayemFIA Præsident, Mohammed Ben Sulayem
Copyright FIA Formula 1


”På denne baggrund er FIA begyndt at analysere situationen i Qatar med henblik på at give anbefalinger for fremtidige situationer med ekstreme vejrforhold”, hedder det blandt andet i FIA’s udtalelse.

Fint nok, FIA, men nu køres løbet jo i en ørken. En ørken! Der er varmt i en ørken. Kunne man ikke have forudset, at det ville blive for varmt på dette tidspunkt af året?

Her må man som kritisk kommentator FIA og Formel 1: Hvad er det egentligt, der driver beslutningen om at lægge et Formel 1-løb i en ørken på et tidspunkt af året med høj luftfugtighed og næsten 40 grader varmt?

Og hvad har førsteprioritet for FIA og F1? Kørernes sikkerhed og sundhed? Spændingen? Pengene?

Spørgsmålet er også, om der ikke snart er for mange varme ørkenløb i Formel 1-kalenderen med både Qatar, Bahrain, Abu-Dhabi og Saudi-Arabien, og om det virkelig gavner sporten eller mere gavner pengepungen.

Bahrains Grand Prix 2023. Max Verstappen på pole position foran Sergio Perez og Charles LeclercBahrains Grand Prix 2023. Max Verstappen på pole position foran Sergio Perez og Charles Leclerc
Copyright Red Bull Contentpool


Næste år har man valgt at lægge løbet i Qatar i december, hvilket skulle være betydeligt mere behageligt at køre i – og bedre for kørernes sikkerhed og sundhed.

Men det store spørgsmål er og bliver, hvorfor FIA og det officielle Formel 1 ikke har kunnet forudse de ekstreme klimatiske betingelser i Qatar.

F1-kommentatoren Will Buxton går dog i en anden retning og hævder på X, at der er tale op topatleter, som selv må melde fra, hvis det bliver for hårdt for Formel 1-kørerne.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Perez skal til samtale med Red Bull BMF1.dk’s Power Rating: Qatars GP »