AWS skaber AI-drevet "megahjerne" til Formel 1

AWS har introduceret et nyt AI-drevet værktøj med navnet StatBot, som giver TV-kanaler og kommentatorer øjeblikkelig adgang til historiske data og analyser i realtid under direkte Formel 1-udsendelser.

Singapores GP 2024 . Copyright Mercedes AMG

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 11/10 2024 klokken 14:10

Var det noget med en "megahjerne"? Det er det i hvert fald for Formel 1, som igen tager nyeste teknologi i brug under løbene til glæde for de lidt mere nørdede fans.

Formel 1 er kendt for sine ekstreme hastigheder og intense, uforudsigelige øjeblikke. Men bag al spændingen på banen ligger enorme datamængder, der giver et detaljeret indblik i hver fører, bil og løb. Formel 1 og AWS har i samarbejde udviklet StatBot, en AI-drevet løsning, som bruger kunstig intelligens til at levere indsigter baseret på over 70 års data i realtid.

Værktøjet giver kommentatorer hurtig adgang til nøgletal, og seerne får en dybere forståelse af sporten – alt sammen på ganske få sekunder.

AWS har introduceret AI-værktøjet StatBot, som leverer øjeblikkelig adgang til historiske data og analyser under F1-løbeneAWS har introduceret AI-værktøjet StatBot, som leverer øjeblikkelig adgang til historiske data og analyser under F1-løbene
Copyright AWS PR


70 år med data


Formel 1 har tusindvis af løb og over 70 års historie bag sig, hvilket gør det tidskrævende at lave både grafik og statistik til TV-udsendelserne. Produktionstemaet må trække på sin erfaring og Formel 1’s omfattende historiske database for at finde relevant information, som kan vises på skærmen.

StatBot forenkler denne proces ved at bruge generativ kunstig intelligens til at hente statistik fra alle løb siden 1950. Dermed kan produktionsteamet hurtigt finde og dele interessant data i realtid.

Svar på sekunder


Et eksempel på, hvad StatBot kan gøre, er at svare på spørgsmål som “Hvornår løb en nybegynder sidst med sejren?”.

Førhen skulle man manuelt gennemse gamle resultater, men nu kommer svaret på sekunder: “Lewis Hamilton vandt som nybegynder ved Canadian GP”. Den information kan så deles med seerne øjeblikkeligt.

Ifølge Neil Ralph, AWS Principal Sports Industry Specialist, er hurtig adgang til information afgørende under liveudsendelser.

Undercut er en effektiv taktik, der kan bringe en bagvedliggende kører frem i feltet. F1 Insight – powered by AWS viser præcist, hvornår muligheden for et undercut er bedstUndercut er en effektiv taktik, der kan bringe en bagvedliggende kører frem i feltet. F1 Insight – powered by AWS viser præcist, hvornår muligheden for et undercut er bedst
Copyright AWS PR


"Du vil have svaret så hurtigt, som muligt, for at det er relevant for udsendelsen. Med StatBot har vi forbedret F1-holdets kapacitet. Ved hjælp af naturlige sprogsøgninger og generativ AI kan F1 nu hente information fra den historiske database langt hurtigere end før," siger Ralph.

Analyse i realtid


StatBot gør det ikke bare enklere at indhente historisk data. Den giver også analyser i realtid af det, der sker på banen. Inden længe vil StatBot kunne generere statistik om positioner, uheld og overhalinger under løbet, hvilket giver kommentatorerne mulighed for at dele frisk information med seerne øjeblikkeligt. Det vil skabe en spændende og fængende seeroplevelse, hvor fans får en dybere indsigt i løbene, mens de sker.

Braking Performance viser, hvordan en kørers bremsestil under en svingmanøvre kan give en fordel på vej ud af svingetBraking Performance viser, hvordan en kørers bremsestil under en svingmanøvre kan give en fordel på vej ud af svinget
Copyright AWS PR


Skræddersyet seeroplevelse


Målet for samarbejdet mellem AWS og Formel 1 er at forstærke seeroplevelsen. Værktøjer som F1 Insights gør sporten lettere at forstå, særligt for nye fans, gennem forklaringer af tekniske aspekter og strategier. I fremtiden vil fans kunne skræddersy deres egen seeroplevelse, hvor de kan vælge hvilke statistikker og hvilken information, de ønsker at se.

Følg linket hvor du både kan læse om AI, se video om StatBot og hvordan samarbejdet mellem Formel 1 og AWS får F1-fans op på et nyt niveau i teknisk indsigt under løbene.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« F1 indgår partnerskab med Hot Wheels Haas F1 og TOYOTA GAZOO Racing indgår samarbejde »