Er FIA blevet for grådige?

Dummebøder, straffe og andre sanktioner. Flere kørere mener, at FIA’s nye straffe rammer ved siden af og truer med at ruinere enkelte kørere – blandt andre danske Kevin Magnussen.

FIA . Copyright BMF1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 20/10 2023 klokken 16:10

Hvor store må bøderne til kørerne være i Formel 1?

Senest er den diskussion blusset op igen, efter at FIA ønskede at revurdere straffen til Hamilton for at krydse banen i Qatar til fods, mens løbet fortsat var i gang.

Under pressemødet op til USA’s Formel 1 grandprix i Austin reagerede flere kørere irriteret over FIA’s forslag om at hæve bøderne op til 1 million euro, dvs. ca. 7,5 millioner danske kroner. Flere kørere mener ganske enkelt, at de bliver malket for penge af FIA.

FIA Præsident, Mohammed Ben SulayemFIA Præsident, Mohammed Ben Sulayem
Copyright FIA Formula 1


Tidligere har grænset ligget på 250.000 euro, altså 1.875.000 kroner, men normalt har straffene været uddelt noget lavere, f.eks. da Max Verstappen måtte betale 50.000 euro, ca. 375.000 danske kroner, da han berørte bagvingen på Lewis Hamiltons bil i Brasilien i 2021.

Max Verstappen reagerede med denne kommentar: "Hvis det koster 50.000 euro at berøre en bagvinge, så vil jeg gerne vide, hvad man skal gøre for at få en straf på 1 million. Så kunne vi måske sponsorere vinflaskerne. Det ville jeg så forberede mig på,“ sagde den hollandske verdensmester med et slet skjult smil.

Italiens Grand Prix 2023. 1-2 sejr til Red Bull. Max Verstappen og Sergio PerezItaliens Grand Prix 2023. 1-2 sejr til Red Bull. Max Verstappen og Sergio Perez
Copyright Red Bull Contentpool


Ferrari-køreren Charles Leclerc mener også, at det går i den gale retning med bøderne: ”Jeg mener, at det er masser af penge. Jeg aner ikke, hvad der fortjener at blive straffet med en bøde på 1 million. Enkelte kørere tjener mindre end det…“.

Som en kommentar til Charles Leclerc jokede Kevin Magnussen med, at "Charles kan sælge sit ur. Men jeg ville forsvinde og aldrig blive fundet igen.”

Mercedes-køreren George Russell, der også er formand for F1-kørernes sammenslutning GDPA mener også, at sådanne straffe er latterlige, men det er mere end det:

"Vi ville gerne have lidt klarhed og transparens omkring emnet. Hvis FIA virkelig mener, at noget er en straf værd på 1.000.000 euro, og de vil geninvestere pengene i sporten, så ville den pågældende kører måske være villig til at betale bøden. Men ellers virker det lidt perverst.“

George Russell under Australiens GP 2023. På scenen til fan-møde fredagGeorge Russell under Australiens GP 2023. På scenen til fan-møde fredag
Copyright Mercedes AMG


Med andre ord ved kørerne altspå ikke, hvad pengene eventuelt skulle gå til.

PÅ spørgsmålet om, hvorvidt bøderne er gået amok, mener Russell: Helt sikkert, det er der ingen tvivl om. Vi vil gerne have transparens og forståelse. Jeg mener, at bøderne er ude af kontrol.”

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« £43000 for at krydse gaden Rygter om magtkamp hos Red Bull »