Hamilton: Sidste besøg hos Lauda var et chok

"Det gjorde ondt", fortæller Lewis Hamilton om sit sidste besøg hos den tredobbelte verdensmester Niki Lauda. Hamilton fortæller også, at han nok aldrig ville have opnået den succes, han har haft de seneste år uden Lauda.

Lauda og Hamilton er glade for sejren . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 31/12 2019 klokken 13:12

Niki Lauda døde den 20. maj 2019. Hamilton holdt kontakten med Lauda efter lungetransplantationen i sommeren 2018 – også selv om ”det var meget hårdt at se ham sådan”, udtaler Hamilton.

"Vi sendte hinanden videobeskeder. Jeg så ham i en af hans mest alvorlige kriser, men han kom sig. Og da han sad i kørestol, havde han håbet om, at det nok skulle blive bedre. Men så fik han endnu et tilbagefald, og han fik det værre."

I den sidste tid besøgte Hamilton Lauda en sidste gang – og det var alt andet end let for englænderen. "Det var et chok at se min ven ligge i sengen og være tilsluttet alle mulige apparater“, fortæller Hamilton.

"Min tante døde af kræft, så jeg har oplevet noget lignende før. Men det er altid et chok", siger den nu seksdobbelte verdensmester. Samtidigt var Hamilton godt klar over, at hans besøg hos Lauda nok ville være det sidste.

"Man kunne stadig fornemme hans udstråling, men han var ved at forsvinde ganske langsomt. Hans kampgejst gav også langsomt op, hvad der selvfølgelig er normalt efter en så lang kamp. Men det var alligevel hårdt."

Lewis Hamilton giver Niki Lauda meget af æren for de seneste års succes: "Uden hans hjælp ville jeg nok slet ikke være skiftet til dette team [Mercedes]", fortæller Hamilton om Laudas rolle i forbindelse med skiftet fra McLaren til Mercedes til sæsonen 2013. "Og uden hans hjælp ville jeg nok slet ikke være i dette team længere. Uden ham ville jeg ikke have haft en sådan succes."

Ungarn 2013Ungarn 2013
Copyright Mercedes AMG


Hamilton peger især på en særlig årsag til, at Lauda betød så meget for F1-teamet og ham selv: "Han [Lauda] var kommet i bestyrelsen [hos Mercedes], hvor han kæmpede og sparkede de andre bestyrelsesmedlemmer bagi. Det var han god til. Samtidig var han også altid ærlig over for mig. Han var en slags mellemmand."

"Toto [Wolff] var ganske vist også tidligere racerkører, men resten af bestyrelsen var det ikke. Når du har en ægte verdensmester med i bestyrelsen, som forstår, hvor vanskeligt det er at skulle præstere hver weekend, eller når man har begået en fejl, er det en kæmpe fordel... Det var en af hans store forcer og derfor var det også en kæmpe hjælp for mig."

Angående forhandlingerne om skiftet til fra McLaren til Mercedes, der foregik i 2012, fortæller Hamilton: "Pludseligt befandt jeg mig i en situation, hvor jeg blev nødt til at træffe en stor afgørelse. Jeg tænkte: „Wow, jeg sidder og taler med en tredobbelt verdensmester“, men dengang kendte jeg ham stort set ikke. Jeg havde endnu ikke tillid til den fyr, når vi bare talte i telefon sammen. Men så sad jeg pludseligt sammen med Niki og Ross [Brawn] på et hotelværelse, og på den måde begyndte det hele."

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« "De fleste vil blive!" F1 præsenterer nyt logo »