Østrig dagen derpå – Crashstappen er tilbage

Formel 1-grandprixet i Østrig så længe ud til at blive en kedelig og forudsigelig omgang. Men et langsomt pistop, en kollision, en heldig vinder og et måske ødelagt venskab gjorde løbet til et af de mindeværdige i denne sæson.

Østrigs Grand Prix 2024 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 1/7 2024 klokken 09:07

Østrigs Formel 1-grandprix vil måske mest af alt blive husket for slutningen på et godt venskab mellem Max Verstappen og Lando Norris:

Det så længe ud til, at Max Verstappen ville vinde i overlegen stil på Red Bulls hjemmebane i Østrig, men det skulle gå anderledes.

Et langsomt pitstop, brugte mediumdæk og en generelt langsommere bil mod slutningen af løbet gjorde, at Verstappen hurtigt kom under pres fra sin gode ven Lando Norris.

Østrigs Grand Prix 2024. Verstappen vinder sprintløbet fra pole positionØstrigs Grand Prix 2024. Verstappen vinder sprintløbet fra pole position
Copyright Red Bull Contentpool


Norris havde i flere meldinger over radioen fortalt sit team, at faren for en kollision var stor, hvis Max Verstappen fortsatte med sin velkendte taktik, det såkaldte ”moving under braking”, hvilket er forbudt.

Det lykkedes Norris at komme forbi Verstappen, men overhalingen skete uden for banen, måtte Norris give pladsen tilbage til Verstappen – en manøvre, som Verstappen ikke gengældte, da Verstappen selv forsvarede sin position uden for banen, på trods af at Norris havde næsen forrest i svinget.

Og Lando Norris fik desværre ret i sine forudsigelser: Max Verstappen kørte mod venstre i et forsøg på at afværge en overhaling og kørte dermed ind i Norris og smadrede dennes bil, så Norris endte med at udgå.

Max Verstappens desperate og respektløse kørsel fik både Lando Norris og Andrea Stella op i det røde felt:

"Der er regler for, hvad man må og ikke må“, sagde Norris til Sky Sports efter løbet. "Han gjorde ting, som man ikke må, og han blev ikke straffet."

Østrigs Grand Prix 2024. Verstappen vinder sprintløbet fra pole position, tæt fulgt af begge McLarens. Hér med Oscar Piastri, Lando Norris - og Gerhard BergerØstrigs Grand Prix 2024. Verstappen vinder sprintløbet fra pole position, tæt fulgt af begge McLarens. Hér med Oscar Piastri, Lando Norris - og Gerhard Berger
Copyright Red Bull Contentpool


"Når jeg kæmper mod Max, så ved jeg, hvad jeg kan forvente: Jeg forventer aggressivitet, at gå lige til stregen osv. Men i dag lavede han 3 gange ting, som kunne have forårsaget en ulykke,“ siger Norris, der betegner Verstappens kørsel som "en smule hensynsløs.”

Norris har ingen forståelse for Verstappens kørsel: "Det virker en smule desperat af ham. Han behøver det slet ikke, for han har jo vundet så mange gange. På sin vis er jeg ikke overrasket, for jeg ved, at han kører aggressivt. Men jeg havde forventet en hård, fair og respektfuld kamp, og jeg har følelsen af, at det var ikke, hvad han gav mig.”

Englands Grand Prix 2023. Pole position til Max Verstappen foran Lando Norris med nr 4 på ryggenEnglands Grand Prix 2023. Pole position til Max Verstappen foran Lando Norris med nr 4 på ryggen
Copyright Red Bull Contentpool


Andrea Stella, teamchef hos McLaren ser Verstappens kørsel som et symptom på, at man aldrig rigtigt greb ind over for hollænderen.

Da Verstappen startede i Formel 1, fik han lang snor, især af Michael Masi. Michael Masi greb ikke over for Verstappen, og gårsdagens kollision var en følge af dette, udtalte Stella over for Sky.

"Og i dag er denne adfærd [fra Verstappen] vendt tilbage, fordi man ikke har håndteret det korrekt tidligere, da der var kampe mellem Lewis [og Verstappen], som burde være blevet straffet hårdere.”

Stella peger især på kampen mellem Hamilton og Verstappen i Brasilien, hvor Verstappen blokerede Hamilton flere gange og kørte ham af banen i kurve 4 – uden konsekvenser for Verstappen.

Max Verstappen og Lewis Hamilton i nærkamp. Brasilien 2021Max Verstappen og Lewis Hamilton i nærkamp. Brasilien 2021
Copyright Mercedes AMG F1 - LAT Images


"Og så snart man tillader en sådan konkurrence og en form for uretfærdighed, så eskalerer sådanne ting", kritiserer Stella.

Max Verstappen endte ganske vist med at få en straf på 10 sekunder, der havde absolut ingen betydning, og Verstappen kunne endda takket være kollisionen udbygge sit forspring i verdensmesterskabet.

Fair?

I den anden ende hos Red Bull ser Sergio Perez ud til være en færdig mand – hvis det altså ikke var fordi, at han lige har skrevet under for 2 ekstra år hos Red Bull ved siden af Verstappen. Man må efterhånden spørge sig selv: Hvorfor har Red Bull gjort det?

Haas leverede en fin præstation med point til både Kevin og Hülkenberg – sidstnævnte slog endda Perez…

George Russell var den heldige vinder af løbet i Østrig, men generelt virker både Mercedes og Ferrari til at mangle det sidste for at kunne kæmpe mod Red Bull aka Verstappen og McLaren.

Østrigs Grand Prix 2024. Sejr til George Russell efter at Max Verstappen og Lando Norris tog hinanden udØstrigs Grand Prix 2024. Sejr til George Russell efter at Max Verstappen og Lando Norris tog hinanden ud
Copyright Mercedes AMG


Næste løb køres allerede på søndag på Silverstone.
Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Østrigs Grand Prix; løbsresumé: George Russell vin BMF1.dk's Power Rating: Østrigs GP »