• Forside

Spaniens Grand Prix - Sejr til Räikkönen

Spanien lægger asfalt til årets første løb på europæisk grund. Kimi Räikkönen er på pole, Fernando Alonso er toer og der venter masser af spænding forude. Velkommen til!

Bilmagasinet Logo . Copyright Bil Magasinet BMF1

Af: (@bmf1.dk) d. 27/4 2008 klokken 13:04

Formel 1 er vendt tilbage til Europa, efter de tre første løb i Australien og Asien, og med sydende tilskuerpladser, masser af forventninger og en hjemmebanehelt, der næsten kom på pole, er der lagt i kakkelovnen til et spansk drama.

Der er varslet mulige regnskyl, noget vi ikke er så vant til på disse kanter. Temperaturen ligger på forårsagtige godt 23 grader, så det er ikke fordi det er stegende hedt. Senere i løbet, vil vi se om disse vejrforhold skifter, men spændende kan det i hvert fald blive.

Som du kan læse her, var der overraskelser i lørdagens kvalifikation. Det er nok ikke nogen overraskelse, at Kimi Räikkönen satte sig på pole, for Ferrari har vist sig meget stærke i træningerne, selvom David Coulthard dog drillede de store drenge, og satte hurtigste tid på et tidspunkt. Alligevel spår jeg herfra min placering, at Ferrari vil lægge sig tidligt i spidsen, med Kimi forrest, og Massa der fra sin tredje startposition, vil forsøge sig indenom på Alonso.

Giancarlo Fisichella i Force India raceren

Men tilbage til overraskelserne. Det lykkedes ikke for Nick Heidfeld, at blande sig i top 5, noget man ellers er ved at blive vant til fra den tyske kører. Han starter fra den usædvanlige plads som nummer ni på gridden. Til gengæld sikrede hans kollega, Robert Kubica sig, en startplacering som nummer fire. Polakken skyggede hele tiden Felipe Massa, der starter nummer 3, og med blot 7/1000-dele fra brasilianeren, bliver det altså til en start placering som nummer fire.

Lewis Hamilton kunne ikke gøre sig mere gældende, end en 5. plads i superkvalen. Ærgerligt, for han lå med den bedste tid, lige indtil fire minutter før det ternede flag fortalte, at det var sidste omgang. Hans kollega, Heikki Kovalainen, ligger nummer seks, mens Mark Webber klarede sig ganske godt i alle tre kvalifikationer. Han starter nummer syv.

Også Jarno Trulli har vist overskud og energi i gårsdagens kval. Han sikrede sig en start som nummer 8, en fornuftig placering, selvom han dog lå nummer 2 i Q1. Det skal blive spændende at se om han kan gøre noget ved dem oppe foran.

Men den største overraskelse kom fra hjemmebanehelten, Fernando Alonso. Som du nok allerede har læst, har vi Michael på banen i Spanien, og han fortæller, at der trods den enorme interesse for Alonso og for F1 i det hele taget, slet ikke er nogen fornemmelse af det i selve Barcelona. Det gør heller ikke noget, for Alonso, der kæmper med en langsom Renault, kan sagtens skabe overskrifter selv, for han satte dagens anden hurtigste tid, bare 1/10-del efter finske Räikkönen. Nu ser vi en mere tændt og mere fyrig Alonso, end de første tre løb, og måske starter hans sæson først nu?

Fernando Alonso i R28 med hajfinne


Min kollega Tomas, har i warm-uppen spekuleret i, om Alonso starter med meget lidt brændstof. Dermed er det muligt, at han kan komme forbi Räikkönen, der dog også ser uhyre stærk ud, og måske hente nogle sekunder, inden et tidligt pit. Pat Symonds fra Renault, bekræfter at de to Renault-kørere har to forskellige strategier, og hvis Nelson Piquet kan køre gennem med mere brændstof og måske spare på dækkene, kan Alonso og ham måske godt komme langt op foran. Alonso har anslået 14-16 omgange i tanken. Vi får se.

Under alle omstændigheder, byder vi velkommen til Spaniens Grand Prix!

Warm-up er i gang og alle kommer med rundt. Der skal varme i dækkene og de sidste strategier gives til kørerne, inden starten går.

1
Kimi kommer flot fra start, og Massa når lige akkurat at komme forbi en hårdt angribende Alonso. Hamilton forsøger sig på højre side af Alonso, men må opgive. Kubica er i klemme mellem de to McLaren-biler, men kommer afsted. Hamilton kommer forbi Kubica. Heidfeld rykker to placeringer op, og der er et uheld!

Det gule flag er ude, efter bare en omgang. Det er Sutil der lige rammer Coulthard. Til gengæld rammer han Vettel, der er ude..

2
Stadig gult flag ude og Vettel står ved sidelinien og ærger sig rigtig meget.

Stillingen er Räikkönen, Massa, Alonso og Hamilton. Sc kører ind efter denne omgang.

3
Kimi og Felipe skaber et hul til Alonso, men spanieren holder ved. Piquet er kommet lidt frem og ligger nu nummer 10

4
Stillingen uændret oppe foran. Webber hænger på Heidfeld og Piquet tager en lille tur i sandet.

5
Kimi er fortsat meget hurtig og er 1,7 sekund foran Massa. De to Ferrari-biler kører godt og hurtigt,men både Alonso og Hamilton klarer sig fint og hænger ganske godt med.

6-7
Massa lægger sig en smule tilbage for at holde Alonso bag sig og skabe luft op til Kimi, så finnen kan få lidt plads oppe foran.

Piquet er ude i La Caixa, da han rammer Bourdais i en sen indbremsning. Det er ikke helt lige efter bogen, det der! Det gule flag er ude. Slut for Piquet og Bourdais i pit.

Desværre er venstre forhjulsophæng på Bourdais´ bil ødelagt og han er nu også ude.

Räikkönen sætter hurtigste omgang med 1:22.703

8
Davidson er i pit og det ser ud som om han har ramt lidt vrag på banen. Han bliver sat på rulleskøjten og rulles i pit. Piquet får et lidt tilbage til pitten.

9-10
Räikkönen igen hurtigst. 1:22.526 til finnen. Stadig gult flag ude. De to Ferrari-biler har næsten 4 sekunder ned til Alonso. Spanieren presser Massa.

Igen Kimi der er hurtigst. 1:22.508.

11-12
Stillingen er: Räikkönen, Massa, Alonso, Hamilton, Kubica, Kovalainen, Hedifeld, Webber.

Hamilton bliver efter Alonso med ca. 1,2 sekunder.

Kimi er nu 3 sekunder foran Massa, der igen er næsten 2 sekunder foran Alonso.

Det er evigheder siden, at de to biler der skulle flyttes, burde være væk. Det tager alt for lang tid.

13-14
Mellem Kovalainen, Heidfeld og Webber, er der to sekunder mellem hver bil. De tre er 18 sekunder efter Kimi. Finnen sætter endnu en gang hurtigste omgang med 1:22.178.

15-16
Løbet er givet frit igen, og Hamilton er lige i hælene på Alonso.

Alonso kører i pit på 16. omgang og får masser af brændstof på. Hamilton kommer snildt forbi og Alonso er ude igen efter 9,3 sekunder. Han kommer ud lige efter Barrichello og før Button, så han er 11.

17
Räikkönen VIL vinde i dag, og han gør alt hvad han kan. Endnu en gang hurtigste omgang af alle, med 1:21.827.

18-19
Hamilton har lidt for meget luft op til Massa, der holder ca. 3 sekunder bag Räikkönen. Vi begynder at se lidt aktivitet hos Ferrari. Felipe Massa ind på 19. omgang, nøjagtig som sidste år. Hurtigt skift og han beholder de bløde dæk på. Massa er 8.

20-21
Räikkönen kommer ind i pit fra førstepladsen. Også Kimi fortsætter med de bløde dæk.

Hamilton fører nu løbet, og vil meget gerne æde lidt af de sekunder han er bagude med. Dér kommer pitstoppet til Hamilton. Kubica også i pit og får meget benzin ombord. Hmailton ude igen og ender lige bag Rosberg på en 6. plads.

Så er der et uheld! Kovalainen har ramt dækbarrieren og er næsten helt begravet. Gult flag ude igen! Masser af drama i Spanien.

Der er 8-9 marshalls der kæmper for at få finnen fri.

22-24
Både SC bilen og lægebilen kommer ud og får styr på tropperne. Heidfeld fører løbet foran Kimi, og han kan måske få noget ud af at pitte nu, his pitlanen stadig er åben.

Imens er Fisichella kørt sig op som nummer 10 i Force India, ganske flot, og mens vi venter på nyt omkring Kovalainen, tager Heidfeld sit første pitstop.

Feltet er splittet lidt, selvom der er SC ude. Man gør klar til pitstop hos Red Bull. Det er ikke så meget vi har set til dem i dag. Pitlanen er åben, men spørgsmålet er, at Heidfeld kom ind til sit stop, før den blev åbnet. Dette KAN koste ham dyrt.

25-26
Barrichello i pit. Og det bliver bekræftet, at Heidfeld får en straf for at køre i pit, inden pitten blev åbnet. Barrichello kommer ud og smadrer med det samme næsen! Han får slet ikke fat i asfalten og bilen er meget usikker at styre. En meget farlig situation og Barrichello har en lang vej tilbage.

I slowmotion ser vi, at Barrichello faktisk allerede får ødelagt næsen i pitten, hvordan kan vi ikke lige se nu.

Brasilianeren i pit igen til ny næse. Kovalainens racer er nu gravet fri, men der er ikke noget nyt omkring Kovalainen selv. Billeder viser, at hele fronten blev smadret og det ligner meget den situation med Kubica i Canada. Kovalainen er lagt på en båre og viser en tommelfinger. Han er ok, men nok noget rystet.

Feltet bliver samlet og selvom vi prøver, er det svært at vide præcis, hvem der ligger hvor.

27
Slowmotion viser, at Kovalainens venstre forhjul enten eksploderede eller også at det samme skete for ham som der skete for Hamilton sidste år på Nürburgring.

Lygterne på SC er slukket og der er ryddet op efter de mange uheld.

Räikkönen, Massa, Hamilton, Kubica, Heidfeld, Alonso. Alonso presser Heidfeld og spanieren vil meget gerne forbi tyskeren. Indtil videre ser det ganske fint ud for Alonso, mens Heidfeld er usædvanligt presset i dag.

28
Hamtilton 1,5 sekunder efter Massa på andenpladsen. nakajima har kørt sig op som nummer 10 efter Rosberg og Sato er 11.

29-30
Stop go til Heidfeld, som forventet, og der er seksten biler tilbage i aktion på banen. Webber er et sekund efter Alonso, mens trulli gerne vil op og snakke med australieren.

31-32
Stadig intet nyt omkring Kovalainen, men vi venter stadig. trulli taber lidt tid i forhold til Webber, til gengæld bliver Trulli presset bagfra af Rosberg.

Masser af action, masser af drama og vi er ikke engang halvvejs. Hvem sagde at Spaniens GP er kedeligt?

Begge Ferrari-racerne kører som på skinner. De er meget rolige, mens de efterfølgende tre-fire biler vist skal arbejde en smule mere for at følge med.

Fisichella er 12, Barrichello er ikke kommet sig over sit uheld og er sidst.

33-34
Heidfeld er inde for at tage sin stop/go-penalty. Han kommer ud som nummer 16 og sidst. Ikke en god dag for BMW Sauber.

Coulthard har heller ikke haft en god dag på kontoret. Han kæmper nede på en 14. plads og har slet ikke nogen fart i bilen.

Men godt nyt for Force India, der stadig har Fisichella med i løbet. Også begge Super Aguri´erne er med, men se nu her! Alonso er ude!

Publikum rejser sig på tribunerne og giver stående bifald, til spanieren, der viste stor kørestil og fantastisk overskud i en meget undertippet bil. briatore er bister, og lur mig om ikke Alonso selv er ganske godt gal i skralden.

35-36
Sørme om ikke det gule flag er ude endnu en gang, mens Alonso´s Renault bliver fjernet fra banen. 14 biler på banen. Enorm skuffelse for Alonso og Renault, der havde håbet på, at deres anderledes strategi kunne give dem lidt tiltrængte point.

37
Nyt omkring Kovalainen. Han er ved bevidsthed og har det under omstændighederne godt. Løbet fortsætter med 1-2 til Ferrari, der er tre sekunder ned til Hamilton på tredjepladsen.

38
Løbet er frit igen. Sato i pit og der bliver tanket til resten af løbet. Meget langt stop. Utroligt den fightervilje det lille team viser. trods så megen modstand, kører det som et schweizisk kuk-ur. Der VIL så gerne blive i varmen, men den umiddelbare fremtid er afgørende.

39
McLaren sætter sin lid til Hamilton på 3. pladsen, men der sker nok først noget når vi nærmer os den anden pitstop runde. Der er langt op til de to røde fra Maranello, men er det britens dag i dag? Kan de overraske?

40-41
Der er intet hyt at rapportere omkring de tre førende. Der er stadig rød front oppe foran og Hamilton der forsøger alt han har lært for at holde trit med dem.

Kubica gør ikke meget væsen af sig selv på fjerdepladsen. Slut for Rosberg, der rygende fra bagenden, må parkere ved siden af banen. Vi sætter hundrede kroner på, at der kommer endnu et gult flag.

Ganske udramatisk så det ud. Rosberg kommer ind på opløsb-strækningen og pludselig kommer der øg fra motoren. Slet ikke nogen god dag for Williams. Den bil skal væk meget hurtigt, for anden pitstop runde starter meget snart.

42-43
Fisichella får besked på at trykke speederen helt i bund, for han ligger nu nummer 8. Helt fantastisk af Force India og den rutinerede kører.

Nakajima er stadig med, lige uden for pointene.

44-45
Sidste stop til Fisichella. BMW Sauber gør klar til deres to sidste stops. Massa har 3,3 sekunder efter Kimi, mens Hamilton har fire sekunder op til Massa.

Heidfeld i pit, ordinært pit, og uden dramatik kommer han ud igen.

Räikkönen viser, at han er dagens mand. hurtigste omgang endnu en gang, med 1:21.670.

46-47
Felipe Massa inde i pit, og også Webber og Trulli tager deres andet stop. Räikkönen ind og Hamilton lige efter.

Hamilton er efter kimi, og Kubica er ligeledes inde.

Stillingen er uændret oppe foran. Räikkönen, Massa, Hamiltn og Kubica. Polakken hentede en smule i forhold til hamilton og er 2,3 sekunder efter briten.

Nakajima liggerpå en uvant femteplads, men skal lige have sit andet stop. Flot kørt af den japanske kører. Han tager endnu en omgang ude på banen. Kubica er helt oppe bag Hamilton og vil meget gerne tale med ham omkring hans tredjeplads.

48-49
Kovalainen bliver airliftet fra banen i helikopter og bliver fløjet til undersøgelse på det nærmeste hospital.

Heidfeld mister en lille smule i forhold tilHamilton, der til gengæld ser ud som om han ikke har mere at give af.

Fisichella formår stadig at holde Heidfeld bag sig.

50
Button er sekser, udmærket kørt, mens Makajima tager sit andet stop. Det samme gør Glock, der ikke har gjort meget væsen af sig selv i dag.

Stadig kamp om 11. pladsen. Fisichella giver sig ikke, og Heidfeld mister en smule i indstyringen i svingene.

51-53
Den mest spændende kamp er stadig mellem Fisichella og Heidfeld. Det ser forrygende let ud for Fisichella, mens Heidfeld ser ud til at have endda meget svært ved at holde trit med italierenen.

Masser af plads til de to Ferrari´er oppe foran. Glock er helt oppe og presse Coulthard, det er vel også på tide at han viser lidt? Glock forsøger sig lidt indenom på skotten, men døren bliver smækket. Glock i pit.

54-55
Coulthard punkterer på højre bagdæk. Det kunne være et lille sammenstød mellem ham og Glock, der har forårsaget punkteringen.
Button i pit. Heidfeld kommer udvendig på Fisichella ned af langsiden i en skøn manøvre udenom.

Coultards løb er blevet et ærgerligt et af slagsen. Han lå til point, men ikke denne gang.

Webber er til gengæld stadig godt kørende på en 7. plads.

56-57
10 omgange tilbage. Intet nyt er godt nyt siges der. Ferrari 1-2 indtil videre, og mon ikke det fortsætter til løbet er slut.

Hamilton har fået lidt luft ned til kubica og forsøger at indhente Massa på andenpladsen. Der skal mere til, Lewis.

58-59
Der er foretaget en undersøgelse af sammenstødet mellem Glock og Coulthard og resultatet foreligger forhåbentlig snart.

Hamilton presser Massa. Han er nu kun 1,4 sekunder efer brasilianeren.

Webber er femmer, og Button er sekser. Rigtig godt kørt af Button.

60
Sato og Coulthard ligger og leger nede i rækkerne. Coulthard faldt meget tilbage efter sin punktering. Coulthard er klart hurtigere end Sato, men Sato gør hvad han kan for at holde skotten stangen. Ned af langsiden formår Coulthard ikke at overhale Sato. Dejligt race!

61
Fem omgange tilbage. Stadig uændret oppe foran, med Räikkönen etter, Massa toer, Hamilton treer og Kubica firer. Derefter Webber, Button, Nakajima og Trulli.

Sato kæmper for æren og for sit team. Han bruger hele banen og har foden helt i bund. Han nægter at give op i de sidste omgange. Coulthard kommer lige lidt bedre ind i et sving og Sato må lade ham komme forbi. Godt kørt, stor respekt herfra!

62-63
Hamilton kører stadig pænt stærkt, og er 1,6 sekunder efter Massa. Med bare 3 omgange tilbage, er det nu han skal finde de sidste kræfter, men han skal jo også overhale Massa.

64
To omgange tilbage. Det ser ikke ud til, at Hamilton kan ændre ved resultatet. Der skal et uheld til for de to Ferrari´er, før han kan komme længere op på podiet end en tredjeplads.

Heller ikke Kubica ser ud til at ville angribe Hamilton mere. Det ser ud til at han er tilfreds med sin fjerdeplads.

66
Kimi Räikkönen kører over stregen som første mand og vinder det spanske Grand Prix. Det er hans 17. sejr i karrieren i hans 125. løb.

Massa tager andenpladsen og understreger Ferrari´s suverænitet. De gentager succesen fra Bahrain. Hamitlon bliver treer, en opmuntring til ham i forhold til de sidste to løb.

Kubica bliver firer og sætter streg under sit talent. Heidfeld må være skuffet over det ringe resultat. Mange havde ventet mere af den tyske perfektionist.

Webber får en velfortjent femteplads, og også klapsalver til Button med hans sjetteplads. Nakajima syver, og Trulli snupper det sidste point.

Vi vender tilbage med en komprimeret løbsrapport senere på dagen, indtil videre siger Jens og jeg tak fordi I så med her på siden.





Sessionsresultat

Bemærk! Det angivne dæk viser hvilken compound som køreren har kørt med.

P. Grid Kører Team Dæk Tid Stop Point
1. 1. Kimi Räikkönen Ferrari
P
1T38:19.051 2 10
2. 3. Felipe Massa Ferrari
P
1T38:22.251 2 8
3. 5. Lewis Hamilton McLaren
P
1T38:23.151 2 6
5. 7. Mark Webber Red Bull Racing
P
1T38:54.951 2 4
7. 12. Kazuki Nakajima Williams
P
1T39:17.251 2 2
12. 17. David Coulthard Red Bull Racing
P
65 omg. 3 0
DNF / Ikke-fuldførte
14. 15. Nico Rosberg Williams
P
41 omg. 1 0
17. 6. Heikki Kovalainen McLaren
P
21 omg. 0 0
Pirelli dæktyper:
W
= Regnvejrsdæk ("Wet")
I
= Regnvejrsdæk til let regn ("Intermediate")
H
= Hard dæk
M
= Medium dæk
S
= Soft dæk


Hvis dækket ikke er farvet, så betyder den angivne cirkel følgende:
P
= Pirelli (1950 - nu)
G
= Goodyear (1964 - 1998)
M
= Michelin (1978 - 2006, ikke alle år)
B
= Bridgestone (1997 - 2010)