FIA godkender Andretti Formula Racing LCC

Andretti Formula Racing er nu formelt godkendt af FIA til deltagelse i Formel 1, men der er stadig nogle sten, som skal ryddes af vejen.

Hollands Grand Prix - Sejr til Max Verstappen . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 2/10 2023 klokken 18:10

Amerikanske Andretti Global var den eneste ansøger ud af tre, som kom igennem nåleøjet, den såkaldte fase 2, og dermed blev godkendt af den internationale motorsport styrende organ FIA som ny deltager i Formel 1 fra 2026.

Det oplyser organisationen i dag.

Men der er dog stadig et stykke vej, for nu skal Andretti fortsætte til forhandlinger med Formel 1-ledelsen, kaldet Formula One Management (FOM).

FIA oplyser, at fire teams blev godkendt til at gå videre med en fuld ansøgnings-, evaluerings- og godkendelsesproces, hvor kun Andretti - under det fulde navn Andretti Formula Racing LLC - blev accepteret som opfyldende FIA's kriterier.

Andretti bliver nu henvist til FOM for at diskutere de kommercielle vilkår, selvom ingen hos Formel 1's rettighedshavere hidtil offentligt ikke har givet udtryk for noget ønske om at øge antallet af teams på gridden.

FIA's præsident, Ben Sulayem, siger om processen: "Vores mål, efter streng due diligence i ansøgningsfasen, var kun at godkende potentielle bidrag, der opfyldte de fastsatte kriterier og viste, at de ville tilføre værdi til sporten."

FIA Præsident, Mohammed Ben SulayemFIA Præsident, Mohammed Ben Sulayem
Copyright FIA Formula 1


"Andretti Formula Racing LLC's ansøgning vil fortsætte til næste fase af ansøgningsprocessen. Ved at træffe denne beslutning handler FIA i overensstemmelse med EU-direktiver om deltagelse og udvikling af motorsport."

"Andretti Formula Racing LLC var den eneste anøger, der opfyldte de udvælgelseskriterier, som blev fastsat i alle væsentlige henseender. Jeg lykønsker Michael Andretti og hans team med en grundigt gennemarbejdet ansøgning. Jeg vil også gerne takke alle kommende hold for deres interesse og deltagelse," lød det fra Sulayem.

Når der har været flere ansøgere skyldes dette det kommende nye "2026 F1 Power Unit Regulation" (det kommende nye motorregulativ), som også har tiltrukket Audi, Honda og Ford samt interesse fra Porsche og General Motors.

Ifølge Formel 1-regulativet kan der være maksimalt 12 teams på F1-gridden. Andretti Formula Racing LCC er nu det 11. team.

De kommende forhandlinger med de nuværende teams vil bl.a. handle om fordelingen af "stridens æble", fordelingen af de økonomiske midler imellem teamene.

Andretti skal samarbejde med General Motors under brandet Cadillac

De afviste ansøgere var Rodin Carlin, Hitech og det asiatiske LKYSUNZ.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Apple overvejer Formel 1 40 % mindre downforce fra 2026 »