Er Formel 1 og F1-fans blevet giftige?

Vi har netop oplevet en af de mest spændende sæsoner længe, men vi har også oplevet had til forskellige kørere, mellem de forskellige fangrupperinger og dødstrusler til Nicolas Latifi. Hvad er gået galt?

Hollands Grand Prix 2021 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 6/1 2022 klokken 11:01

Der er altid af følelser på spil i Formel 1 – og sådan skal det være.

Men sidste års sæson var ikke bare ekstrem på banen mellem Mercedes, Red Bull og FIA, men også hvad angår, hvordan forskellige F1-fans har behandlet og især nedgjort hinanden på sociale medier.

Og det er simpelthen blevet for meget.

Det mener bl.a. den russiske F1-kommentator Aleksej Popov fra den russiske sportskanal Match TV (Матч ТВ), der i et interview med det russiske medie Championat påpeger nogle meget ”skræmmende” tendenser i Formel 1.

Det bedste eksempel på den giftige stemning i Formel 1 er dødstruslerne mod Nicolas Latifi efter sæsonens sidste løb i Abu Dhabi, hvor canadieren ufrivilligt sørgede for en safetycar, der reelt set afgjorde F1-verdensmesterskabet.

Abu Dhabis Grand Prix 2021. Max Verstappen vinder løbet og VM. Lewis siger tillykke kort efterAbu Dhabis Grand Prix 2021. Max Verstappen vinder løbet og VM. Lewis siger tillykke kort efter
Copyright Red Bull Contentpool


Men medierne og fansene spiller en stor rolle i at skabe et giftigt miljø i Formel 1, mener Popov:

“Jeg forstår, at der er en usund tendens i historierne i dag, hvor folk ikke er interesseret i at læse om detaljer, men de er kun interesseret i en sensationsoverskrift, så de kan gå ned i kommentarfeltet og svine andre til.”

Og det er en kedelig tendens i Formel 1, for sådan har det ikke været før, mener den russiske journalist:

“Jeg har altid troet, at Formel 1 var forskellige fra f.eks. fodbold. Jeg var glad og stolt over, at vi havde mere intelligente fans, som respekterede hinanden. De havde respekt for de kørere, de selv holdt med, men også for de andre kørere og deres teams.”

Lance Stroll i pit. Qatars GP 2021Lance Stroll i pit. Qatars GP 2021
Copyright Aston Martin


Der er bare sket et skred i respekten de sidste par år:

“Dette år [2021] var af og til skræmmende: Jeg ser folk, der sviner hinanden til. Det er helt ærligt ikke det Formel 1, som jeg engang var stolt af.”

“Og så begynder man at overveje, som sporten virkelige har fortjent at være så populær, hvis den tages ned på et niveau, hvor det kun drejer sig om, at de andre er idioter, og at ”din favoritkører er både det ene og det andet?”

“Jeg mener, at der engang fandtes et fællesskab blandt Formel 1-fans. Ja, vi holdt måske med forskellige kørere og teams, men det var ikke som til en fodboldkamp, hvor folk stod og råbte og skreg ad hinanden fra tribunerne.”

Formel 1 er en intelligent sport. Det skal den blive ved med at være.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Williams vinder sag mod ROKiT Ferrari vil forlænge med Sainz »