Det er efterhånden velkendt, at de sociale medier forurenes mere og mere af hadefulde tastaturkrigere, som bruger de forskellige platforme til at lufte deres indestængte aggressioner. Det være sig i corona- og vaccinedebatten, politik, og - ikke mindst - desværre også i motorsport.
Det sidste har Nicolas Latifi nu mærket på egen krop efter afkørslen på en af de sidste omgange af Abu Dhabis Grand Prix, hvor Williamskøreren kæmpede med Mick Schumacher i Haas om løbets 15.-plads.
Mødet med barrieren resulterede i en Safety Car og banede i sidste ende vejen for, at Max Verstappen vandt verdensmesterskabet foran Lewis Hamilton.
Efterfølgende har Latifi været udsat for brutale angreb og mere eller mindre uvederhæftige beskyldninger samt trusler på diverse sociale medier. Af samme årsag koblede køreren sig af mediestrømmen for en periode, men har i dag tweetet for første gang siden Abu Dhabi.
Nicolas Latifi foran Mick Schumacher. Abu Dhabi 2021
Copyright Williams F1 Team
I et åbent brev på sin Twitterkonto fortæller Latifi, at han i forevejen havde en mistanke om, at de sociale mediers "grusomme verden" ville være problematisk, og at han "med vilje holdt sig væk fra sociale medier for, på den måde, at lade tingene falde til ro efter begivenhederne i det sidste løb". Dette indbefattede sletning af Twitter- og Instagram-apps på hans telefon.
Latifi afslører, at 'svaret' resulterede i "tusindvis af beskeder”, både offentlige og private, og mens "de fleste" støttede ham, skriver han, at han også har modtaget "meget had”.
Efter nøje overvejelser har Latifi for besluttet sig for at tale i stedet for at tie. Canadieren mener, at han er bedre stillet ved at "offentliggøre" online-mobningen fordi det, at benytte "sociale medier som en kanal til at angribe nogen med beskeder om had, angreb og trusler om vold, er chokerende”, som han kaldet det.
Saudi-Arabiens Grand Priz 2021. Nicholas Latifi på Jeddah banen
Copyright Williams F1
"Det efterfølgende had, angreb og trusler på sociale medier var egentlig ikke en overraskelse for mig, da det bare er den barske virkelighed i den verden, vi lever i lige nu," fortæller Latifi.
"Jeg er ikke ukendt med at blive talt negativt om online. Jeg tror, at enhver sportsperson, der konkurrerer på verdensscenen, ved, at man er under ekstrem kontrol, og det følger nogle gange bare med gamet.
"Men, som vi har set igen og igen på tværs af alle forskellige sportsgrene, skal der kun én hændelse til på det forkerte tidspunkt for at få tingene fuldstændig blæst ud af proportioner og få det værste frem i folk, de såkaldte 'fans' af sporten.
"Det, der chokerede mig, var den ekstreme hadefulde tone, angreb og endda dødstrusler, jeg modtog."
Latifi
Copyright Williams F1
Selv om Latifi efter løbet undskyldte for utilsigtet at have påvirket løbets resultat, blev afkørslen bredt set som en forventelig, men også som en fuldstændig unødvendig hændelse.
Williamskøreren mener, at de eneste, han havde brug for at undskylde over for, var hans team, og "alt det andet, der fulgte, var uden for min kontrol,” som han skriver.
"Nogle folk mener, at jeg kørte efter en position, der ikke betød noget, når der kun var en håndfuld omgange tilbage," fortæller Latifi.
"Men uanset om jeg kører efter sejre, podier, point eller endda sidstepladsen, vil jeg altid give alt indtil det ternede flag. I den henseende er jeg som alle andre kørere på gridden. Hvis folk ikke forstår eller er enige i det, er det ok med mig. De har lov til at have deres mening.”
Latifi accepterer, at man skal være “tykhudet” som en fremtrædende atlet, men føler, at mange kommentarer "overskred grænsen til noget langt mere ekstremt" efter Abu Dhabi.
Det er Latifis håb, at hans oplevelser kan få folk til at tænke sig om to gange, inden de skriver noget hadefuldt på de sociale medier.
Latifi
Copyright Williams F1
"Jeg er ikke alene om at føle, at en negativ kommentar altid stikker mere ud, og nogle gange kan overdøve 100 positive”.
"Det bekymrer mig, hvordan en anden kunne reagere, hvis det samme niveau af had blev rettet mod dem," sagde han.
"Ingen bør nogensinde lade en vokal minoritet diktere, hvem du skal være."
"Begivenheder i den sidste uge har fået mig til at se, hvor vigtigt det er at arbejde sammen for at stoppe den slags ting, og at støtte dem, der udsættes for det.”
Latifi erkender, at han sikkert ikke kan få disse minoriteter til at ændre holdning eller adfærd. De vil måske endda forsøge at bruge kørerens tweet imod ham selv, men der bør alligevel gøres noget for at stoppe dette had.
Endelig takker Williamskøreren for den store støtte han også har modtaget.
"Jeg har set og læst mange af jeres beskeder, og de er meget værdsat. Det er rart at vide, at så mange mennesker støtter mig.”
"Sport er i sagens natur konkurrencebetonet - men meningen er, at den skal bringe mennesker sammen. Ikke skille dem fra hinanden,” lyder det fra Nicolas Latifi.