Formel 1-løbsarrangører sure på Liberty Media

Formel 1-løbsarrangørerne har i en sjælden fælles udtalelse givet udtryk for, at det går den forkerte vej for Formel 1 – kun Rusland og co. kan ikke se noget problem

USAs Grand Prix 2018 . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 29/1 2019 klokken 16:01

Formel 1-løbsarrangørernes sammenslutning FOPA - The Formula One Promoters’ Association – mødtes mandag den 28.1 for at drøfte den øjeblikkelige udvikling inden for Formel 1 – og stort set alle er meget bekymrede.

Det er usikkert, om der i fremtiden vil blive kørt Formel 1-løb på de traditionsrige baner som Silverstone, Monza, Barcelona eller Hockenheim. Det er simpelthen blevet for dyrt for arrangørerne at afholde. Til gengæld får nye baner og lande særlige og billigere vilkår.

Desuden er løbsarrangørerne bekymrede over tendensen mod, at løbene kun vil blive vist på betalingskanaler, hvilket sænker tilskuertallene og fører til, at interessen hos mulige billetkøbere falder.

Tysklands Grand Prix 2018. Kevin Magnussen under fredagens frie træningerTysklands Grand Prix 2018. Kevin Magnussen under fredagens frie træninger
Copyright Haas F1


I udtalelsen gør 16 FOPA-medlemmer opmærksom på tre kerneproblemer:

For det første er det ikke langfristet i sportens interesse, at Formel 1-fans mister adgangen til gratis public service-orienteret indhold og til sidst kun vil kunne se Formel 1 på betalingskanaler.

For det andet er det ikke klart, hvilke nye initiativer, der er på vej i Formel 1, og der mangler kommunikation mellem løbsarrangørerne og Liberty Media.

For det tredje må nye løb ikke ske på bekostning af eksisterende og traditionsrige baner, også selv om sammenslutningen er enige om, at den alternative forretningsplan for mulige steder og byer for Formel 1-løb kan lyde lovende.

Det sidste punkt henviser til det planlagte løb i Miami, hvor der tilbydes en forretningsmodel med bonusudbetalinger i stedet for bare at betaler millioner nok for at få lov til at afholde løbet. Derfor er mange løbsarrangører med kontrakter, der snart udløber, på udkig efter bedre økonomiske vilkår.

"Det ser ud som om, at Miami har fået en nærmest gratis aftale", siger arrangøren af Silverstone-løbet og formanden for FOPA-bestyrelsen Stuart Pringle til "The Daily Mail". "Det er ikke alle, der er lige glade for det her, slet ikke hos arrangørerne i Austin [Texas, USA], som har arbejdet hårdt for at kunne få deres løb til at løbe økonomisk rundt. Hvis det fortsætter på den måde, kommer Formel 1 i fremtiden kun til at køre på andenrangs baner – hvis det overhovedet kommer til at køre...".

Han tilføjer: "Alle er sure. Libertys idéer er ikke ens for alle. Vi har fulgt spillereglerne og har indtil nu ikke haft de store bekymringer, men nu kan vi se, at sportens kerneværdier bringes i fare af de folk, som står i spidsen for den", siger Pringle.

Løbsarrangørerne kræver en fælles tilgang til udviklingen af sporten og mulighed for at bidrage med erfaringer.

Det er dog ikke alle løbsarrangører, der er enige: Rusland, Japan, Bahrain, Abu Dhabi og Kina deltog åbenbart ikke i mødet. Det er især Rusland som ikke vil være med til at kritisere Liberty Media og er ikke enig i FOPA’s udtalelse, fordi man ikke tror, at problemerne kan løses af de amerikanske rettighedshavere alene eller allerede er ved at blive løst.

„Der er ikke meget bid i den udtalelse, for alle de nævnte problemer er allerede ved at blive løst inden for rammerne af det nuværende kommunikationsformat med Liberty", siger arrangøren af løbet i Sotchi, Sergej Worobijev.

Worobijev giver ikke meget for Pringles og FOPA’s holdninger og betegner dem som „ikke konstruktive“, som han siger. Han forstår heller ikke diskussionerne omkring Miami, for der er jo ikke noget løb endnu: "Hvad er meningen med at diskutere det hele teoretisk? Vi er nødt til at se på det, når aftalerne er på plads."

Worobijev indgik i februar 2017 ”en kompleks aftale [om løb i Sochi indtil 2025], som omfatter en kontrakt med løbsarrangøren." Dengang udtalte han: "Den vigtige del for os er titelsponsoratet, og så er det et par ting, som vi i øjeblikket arbejder på sammen med Chase [Carey] og hans team, som jeg endnu ikke kan kommentere på. Vi vil gøre det på et senere tidspunkt.”

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ecclestone tror på Kubica Kevin sammen med far i 24H Daytona »