FIA indleder undersøgelse mod Hamilton

Selv om Hamilton vandt Toscanas grandprix i overlegen stil og ikke begik nogen fejl under løbet, bliver han nu alligevel undersøgt af FIA. Det drejer sig om en t-shirt.

Italiens Grand Prix 2020 . Copyright Pirelli

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 14/9 2020 klokken 16:09

FIA har indledt en undersøgelse mod Lewis Hamilton for at bære en t-shirt med et politisk budskab før og efter grandprixet på Mugello. Det skriver Skysports.

Den regerende F1-verdensmester bar en t-shirts med påskriften ”Arrest the cops who killed Breonna Taylor”, altså ”Anhold de betjente, der dræbte Breonna Taylor”. Efter løbet og efter at han havde modtaget i sit trofæ, afsluttede Hamilton sit podieinterview med ordene: "Justice for Breonna Taylor."

Den 26-årige blev skudt og dræbt af civilklædte betjene i sit hjem i Louisville, Kentucky, tilbage i marts.

Men der er et problem: Sådanne politiske budskaber er egentligt ikke tilladt på podiet. Derfor skal episoden undersøges – uanset hvilket budskab, der er tale om.

Nu befinder vi os dog i den lidt akavede situation, at det officielle F1 allerede har en officiel kampagne mod racisme og kører rundt med regnbueflag for at støtte op om diversitet inden for sporten.

Så spørgsmålet bliver nu at finde ud af, hvornår politisk aktivisme er tilladt, og hvornår det er forbudt i Formel 1 - og hvor grænsen går.

Hamilton er en af den mest fremtrædende personer i kampen for sortes rettigheder og antiracisme og kører bl.a. med påskrifter som „Black lifes matter“ på hjelmen og viser den klassiske Black Power-hilsen efter hvert løb hhv. sejr. Men måske kan det blive et problem.

Hamilton bliver både respekteret for sine klare tilkendegivelser, men han kritiseres i stigende grad for at udnytte sin popularitet for at fremme forskellige politiske sager og flytte forkus fra Formel 1 som sport og gøre sporten til en politisk kampplads.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Verstappen giver op – også næste år Toscanas GP: Dagen Derpå »