Doping-vagthund efterforsker Haas F1

Efter offentliggørelsen af teamets 2021-bemaling er Haas F1 kommet en del i modvind. Nu også fra den internationale antidoping domstol.

Haas VF-21 . Copyright Haas F1

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 5/3 2021 klokken 10:03

I bund og grund handler det hele om noget så uskyldigt som farver, et emne der oftest vurderes som et spørgsmål om smag. Eller mangel på samme.

I dette tilfælde stikker det dog en hel del dybere.

Således har afsløringen af Haas F1s nye bil til 2021-sæsonen skabt stor furore på de sociale medier såvel som i de etablerede. Og årsagen er bilens såkaldte 'livery', altså bemaling.

Haas F1 har foretaget et markant farveskifte fra sin oprindelige grå, sort, hvide og røde farveskala til nu af bestå af farver, som i betragtelig grad minder om det russiske flags hvide, blå og røde farver.

Årsagen til farveskiftet skal ses i lyset af Haas' nye hovedsponsor, den russiske gødningsproducent UralKali, der er ankommet til det amerikanske team med en anselig sum penge og en søn, som altid har drømt om at køre i en Formel 1-bil.

Farveproblemetikken opstår, fordi det nye 'livery' efter kritikeres opfattelse kolliderer med det internationale dopingagentur WADAs to-års forbud mod russiske atleters deltagelse i sportsarrangementer under russisk flag.

Skal frontvingen på den nye HAAS VF-21 ligne det russiske flag?Skal frontvingen på den nye HAAS VF-21 ligne det russiske flag?
Copyright Haas F1


Et blik på bilens bemaling viser da også flere steder klare ligheder med det russiske flag, specielt på frontvinge, hvor "flaget" blafrer markant ud til begge sider.

Af samme årsag er WADA nu i gang med en undersøgelse af, om Haas' 2021-bil er i strid med forbuddet mod russiske atleter, der konkurrerer under russisk flag.

”WADA er opmærksom på denne sag og undersøger det i samarbejde med de relevante myndigheder,” udtalte en talsmand for den internationale dopingvagthund til britiske Formula1News.co.uk, fredag.

Hos Haas F1 er teamchef Günther Steiner uforstående over for mistænkeliggørelsen af deres nye bil.

”Vi kom op med dette design allerede sidste år, før alt dette om det russiske flag kom fra WADA,” sagde han efter præsentationen af bilen.

”Vi kan selvfølgelig ikke bruge det russiske flag, som det russiske flag, men du kan bruge farver på en bil. I sidste ende er det atleten, der ikke må vise det russiske flag og ikke teamet. Teamet er amerikansk,” lød det fra Steiner.

Interessant nok vises Nikita Mazepin på Formel 1s officielle hjemmeside med et russisk flag under sit billede.

OM SKRIBENTEN

Peter fra BMF1 Peter har været en del af BMF1 næsten siden starten og er især kendt for sin faste serie af Kevin-interviews.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Haas afviser brud på flag-forbud Netflix frigiver traileren til "Drive to Survive 3 »