Formel 1-eksperten: For mange straffe i Formel 1

Gennem nogen tid er det lykkedes for Formel 1 at tildele færre straffe, men på det seneste er det tal desværre gået den forkerte vej, og det skader sporten. Men hvor skal grænsen gå?

BMF1 i pitten på Monza . Copyright Lea Anna Petersen

Af: Allan (arh@bmf1.dk) d. 5/7 2021 klokken 10:07

Der er ikke mange der i tvivl, heller ikke Red Bulls chef, Christian Horner, om at Lando Norris ikke skulle være straffet for at køre Sergio Perez af banen, da han forsøgte at overhale udenom i sving 4 efter genstarten i Østrigs Formel 1 Grand Prix.

Det var racing, og Perez vidste, at han satte sig i en position, hvor det let kunne gå galt, da han foretog trækket.

Det samme gjorde Leclerc, da han senere i løbet lavede samme træk på Perez, som så heller ikke burde have modtaget en straf for forseelsen.

Men da Leclerc så blev presset af banen under sit andet overhalingsforsøg, var det tydeligt at Perez kortsluttede og decideret drejede over mod Leclerc, hvilket ingen kan være interesseret i at se på.

Men uden modige overhalinger vil løbene blive kedelige, hvorfor vi ikke ønsker, at kørerne skal straffes, når der bliver forsøgt.

Når en kører modtager en 5 sekunders straf, bliver der også tilføjet point til vedkommendes Super Licens, hvilket kan ende med en løbsudelukkelse.

Hvis vi tager et kik på Lando Norris og hvordan det ser ud for den "pæne" unge mand, der på ingen måde har et ry for at køre for hårdt, ser det faktisk kritisk ud.

Italiens Grand Prix 2018. Marcus Ericsson på vej ud af raceren efter et kæmpe uheld i 2. frie træningItaliens Grand Prix 2018. Marcus Ericsson på vej ud af raceren efter et kæmpe uheld i 2. frie træning
Copyright Sauber


Kørerne samler de kedelige point ind over 12 måneder. Når et antal point er 12 måneder gamle, slettes de automatisk. Over de seneste 12 måneder har Norris formået at indsamle 10 point, og det er skidt, når en løbsudelukkelse bliver udløst ved 12 point.

Heldigvis for Norris bliver 2 point slettet, inden det kommende løb på Silverstone, så han kommer ned på 8. De bliver til gengæld på listen helt til november, før de næste bliver slettet, så den unge brite bliver nødt til at passe ekstra på i den kommende tid.

Selv tager hovedpersonen det rimeligt roligt, men understreger også at han syntes, det er latterlige point, han har fået.

"Jeg er overordnet tilhænger af systemet, men mener vi skal straffes for at sætte andre i fare," kom det fra Norris efter gårsdagens løb i Østrig.

Og det var vel egentlig også den oprindelige tanke med systemet.

På de måde stoppes kørere, der gentagne gange ikke kan holde sig indenfor reglerne. Det så vi f.eks. med Romain Grosjean i starten af hans Formel 1-karriere, hvor han baldrede ind i alt og alle og faktisk fik en weekend uden løb som straf, så han lige kunne tænke over tingene. Det hjælp tydeligvis.

Men så var der nogen der fandt ud af, at hvis de pev tilstrækkeligt meget over en konkurrent manøvre over radioen, blev vedkommende straffet. Den tendens tog længe til.

For et par år siden, evaluerede Formel 1 så på strafsystemet og konkluderede, at man blev nødt til at lade kørerne gå lidt hårdere til hinanden igen, for at sikre sportens overlevelse og ikke mindst underholdningen.

Weekendens løb i Østrig viste så det helt modsatte, hvilket ingen kan være glade for.

Vi skal se, at kørerne tager den helt til grænsen. De skal turde afvise en der er ved at overhale dem udenom og ikke bare give plads og tabe deres placering.

Vi vil se racing og vi vil se racing-uheld, så længe at det er "ufarlige" uheld, som ikke er udført ikke med vilje og hvor ingen ingen kommer til skade.

Vi vil have antallet af straffe sat ned.

OM SKRIBENTEN

Allan fra BMF1 Allan er en af grundlæggerne af Bil Magasinets Formel 1 side og er en af de mest erfarne Formel 1 skribenter i Danmark.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Flere straffe tildelt efter løbet Østrigs GP: Dagen Derpå »