Ferrari nedlægger protest mod Vettels straf

Afslutningen på Canadas grand prix blev en af dem, der går over i historien: Vettel var først over målstregen, men Hamilton vandt pga. en tidsstraf til Vettel. Nu nedlægger Ferrari protest. Men nytter det?

Canadas Grand Prix 2019 . Copyright Ferrari

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 10/6 2019 klokken 09:06

Det kommer ikke som den store overraskelse, at Ferrari protesterer mod resultatet af grand prixet i Canada: Ferrari og især Vettel følte sig efter løbet godt og grundigt snydt for sejren.

Der er bare ét problem: Egentlig kan man ikke nedlægge protest over en tidsstraf. F1-regulativet giver ikke mulighed for at anke en tidsstraf, som er blevet pålagt under løbet (artikel 38.3).

Der er dog et lille smuthul: I artikel 38.1 har man mulighed for at anke selve situationen, som førte til tidsstraffen. Ferrari mener ikke, at Vettel kom usikkert tilbage på banen efter sin tur i græsset og altså ikke hindrede Hamilton.

Derfor har Ferrari meddelt FIA, at de agter at anke afgørelsen, og Vettels team har nu 96 timer til at samle bevismateriale til at omstøde afgørelsen under løbet.

Vettel fik en straf på 5 sekunder for at have forladt banen i sving 3 og kørt tilbage på banen på en usikker måde, så Hamilton måtte bremse for at undgå en kollision. Dermed mistede tyskeren en mulig chance på at vinde i Montreal.

Ferrari står ikke alene med sin mening om, at afgørelsen er forkert: Button og Mansell mener f.eks. ikke, at Vettel havde andre muligheder for at komme tilbage på banen efter sin udflugt i det grønne. Mansell kalder straffen "latterlig".

Ferraris teamchef Mattia Binotto udtaler ikke overraskende: "Han [Vettel] var endda heldig, at han kunne blive på banen [efter turen i græsset]. Der lå ingen intention bag."

Canadas Grand Prix 2019. Episoden der afgjorde løbet!Canadas Grand Prix 2019. Episoden der afgjorde løbet!
Copyright Mercedes AMG


Det kommer måske heller ikke som den store overraskelse, at motorsportschefen hos Mercedes, Toto Wolff, har et andet syn på situationen. Han mener, at situationen blev bedømt helt ud fra reglerne – men om det er en god idé, er så et andet spørgsmål: "Hvis man ikke er tilfreds med reglerne, fordi man vil se hårdere kampe mellem kørerne på banen, så er jeg enig i, at det var en forkert afgørelse".

Sagsbehandlingstiden for Vettels straf under løbet var også relativ lang, så noget tyder på, at straffen blev diskuteret i længere tid, før man uddelte den.

Canadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Lewis Hamilton vinder selvom Sebastian Vettel sluttede først.Canadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Lewis Hamilton vinder selvom Sebastian Vettel sluttede først.
Copyright Mercedes AMG


Tilbage sidder Vettel og føler sig snydt. Vettels reaktion umiddelbart efter løbets afslutning taler sit tydelige sprog. Det sidste ord er næppe sagt i denne sag.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Canadas GP, løbsresmumé: Hamilton vinder Reaktioner på Vettels reaktion efter Canadas grand »