Reaktioner på Vettels reaktion efter Canadas grand prix

Vettel var sur, meget sur efter Canadas grand prix. Men var hans tidsstraf og den efterfølgende reaktion berettiget eller overdrevet? Eksperter og tidligere Formel 1-kørere er uenige. Hvad mener du?

Canadas Grand Prix 2019 . Copyright Mercedes AMG

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 10/6 2019 klokken 16:06

Frustrationen lyste langt ud af Vettel: Han gad ikke køre sin Ferrari hen til skiltet med nr. 2., han gik direkte i pit og troppede ikke op til interviewet med Martin Brundle foran podiet. Tyskeren flyttede demonstrativt skiltet med nr. 2 hen foran Hamiltons Mercedes før sin tur på podiet for at modtage pokalen for den bitre 2. plads.

Var Vettels reaktion for meget? Var det en 4-dobbelt verdensmester værdigt? Eller var det en forståelig reaktion på en uforståelig straf?

Lad os først se nærmere på, hvad Vettel og Hamilton havde at sige om den situation, der førte til straffen til Vettel:

Vettel: "Jeg kæmpede for min overlevelse i løbet og med at holde bilen på banen. Jeg røg en tur i græsset, dækkene blev beskidte, og jeg kæmpede hårdt for at køre bilen tilbage på banen og få kontrol over den igen. Jeg ved ikke, hvad jeg kunne have gjort anderledes."

Hamilton: "Jeg kørte på den normale ideallinje og blev nødt til at bremse, for ellers havde vi ramt hinanden. Det er hans ansvar at undgå det. Eller skal det være straffrit at prøve at sende en anden kører ind i muren?"

Efter at have set situationen senere udtalte Hamilton: "Nu har jeg set situationen igen, og jeg kan kun sige: Hvis jeg førte løbet og begik sådan en fejl, så jeg røg af banen, ville jeg nok reagere på samme måde. For det går hurtigt, og du prøver bare på at blive foran."

Canadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Lewis Hamilton vinder selvom Sebastian Vettel sluttede først.Canadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Lewis Hamilton vinder selvom Sebastian Vettel sluttede først.
Copyright Mercedes AMG


Ferraris teamchef Mattia Binotto bakker op om Sebastian Vettel: "Set fra vores synspunkt kunne han ikke gøre andet. Han gjorde det jo ikke med vilje. Han ville kun forsvare sin førsteplads. Så enkelt er det."

Stewardsene har efter Binottos mening "ikke truffet den rigtige afgørelse". "Vi er ikke enige, men alle må have deres egen mening. Jeg tror bare, at Formel-1-fans har en klar mening om det.”

Generelt får Vettel stor opbakning fra både fans og andre Formel 1-kørere: F.eks. tweetede Nigel Mansell, at det var ”meget, meget pinligt. Det var ikke sjovt at se det løb. To verdensmestre kører så glimrende, men så ender det hele med det forkerte resultat.”

Canadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Stemningsbillede fra en tribune på Gilles Villeneuve banenCanadas Grand Prix 2019. Mercedes AMG billeder. Stemningsbillede fra en tribune på Gilles Villeneuve banen
Copyright Mercedes AMG


Mario Andretti tweetede: „Hvad der skete i Canada, kan ikke accepteres på det her niveau inden for vores storslåede sport". Han tilføjer, at ingen kørefejl, der sker i kampens hede mellem kørerne på banen, burde straffes.

Jenson Button siger: "Det er virkelig ærgerligt, det var en helt normal racesituation. Ja, Sebastian begik en fejl, men han har ikke fortjent den straf."

Johnny Herbert konstaterede tørt: "Racing er blevet noget for de blødsødne. Det er forkert, forkert, forkert.”

Damon Hill og Johnny HerbertDamon Hill og Johnny Herbert
Copyright Lea Anna Petersen


Marc Surer, tidligere Formel 1-kører for bl.a. Arrows og Brabham, tager også Vettel i forsvar. Han siger, at Vettel gjorde det rigtige: "Du kommer ud på græsset. På græsset skal du være glad for, at du kan køre relativt sikkert. Når du kommer tilbage på banen, skal du passe på, fordi dækkene ikke har noget vejgreb. […] Hvis Vettel havde reageret anderledes, havde det medført en kollision. Hvis han havde bremset, ville han være røget ind i Hamilton og sandsynligvis være spundet af banen."

Derfor mener Surer: "Jeg mener ikke, at der er nogen grund for en straf. Men reglerne siger, at man ikke må hindre nogen, når man kører tilbage på banen...".

Christian Danner, tidligere Formel 1-kører for bl.a. Zakspeed og nu Formel 1-kommentator hos den tyske kanal RTL har en helt anden mening: ”Årsagen til straffen var først og fremmest Vettels fejl, da han røg af banen. Der ville aldrig have været nogen straf, hvis ikke Vettel var kørt af banen og kørt usikkert tilbage på den. Det er bedst at undgå kørefejl, for så behøver man ikke brokke sig bagefter over en eventuel straf. Stewardsene havde intet valg, for reglerne er helt klare på dette punkt. Men Vettel og Ferrari er i det mindste de moralske vindere af Canadas grand prix.”

Den tidligere verdensmester Nico Rosberg er heller ikke begejstret for Vettels håndtering af situationen. I sin videopodcast fortæller Rosberg, at straffen mod Vettel er "helt i orden" og at ”han har fortjent den 100 %". Og det drejer sig ikke kun om, at Vettel ikke kunne koncentrere sig under løbet og kørte af banen, men også om efterspillet: Vettel kan ikke tåle kritik og er ikke selvkritisk nok, mener Rosberg.

Rosberg gør klar til optagelse i MonacoRosberg gør klar til optagelse i Monaco
Copyright BMF1


Især situationen, hvor Vettel bytter om på nummerskiltene i parc fermé, falder Rosberg for brystet: "Det var respektløst og uværdigt", siger Rosberg. "Det var jo ham, der begik fejlen."

Desuden har Vettel tidligere haft problemer med at styre temperamentet, f.eks. i Baku 2017, hvor han med vilje kørte ind i Hamilton, forbi han mente, at Hamilton med vilje bremsede op direkte foran ham.

Vettels reaktion rejser dog også et par andre spørgsmål: Hvor meget er Ferraris generelle performance i 2019 skyld i hans frustrationer efter løbet i Canada? Måske mere end man umiddelbart tror. Det er hans femte år for Ferrari – og Michal Schumacher vandt verdensmesterskabet i sit femte år hos Ferrari. Det ser ikke ud til, at Vettel får mulighed for at gentage Schumachers succes.

Så hvad betyder det hele det for Vettels fremtid? Han har fået en ung og sulten teamkollega i Charles Leclerc, som formår at sættes tyskeren mere under pres, end Räikkönen kunne. Han skal kæmpe hårdere internt i teamet for at bevare sin position som førstekører. Men værst af alt er de manglende resultater og missede løbssejre.

Canadas Grand Prix 2019. Sebastian Vettel på pole positionCanadas Grand Prix 2019. Sebastian Vettel på pole position
Copyright Ferrari


Marc Surer ville endda kunne forstå, hvis Sebastian Vettel stopper i Formel 1. "Jeg tror, han kunne finde på det", siger schweizeren. "På den anden side er han alt for ung til at stoppe. Men på den anden side forstår jeg hans følelser, hvis han en dag siger: 'Det her gider jeg simpelthen ikke mere!'"

Men hvad mener du? Var Vettels tidsstraf og den efterfølgende reaktion berettiget eller overdrevet? Kom med din mening i Facebook-tråden.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ferrari nedlægger protest mod Vettels straf Canadas GP Hot or Not »