Mazepin: Sanktioner er cancel culture mod mit land

Russiske Nikita Mazepin og Uralkali fik sparket fra Haas, efter Rusland startede sin angrebskrig mod Ukraine. Mens Mazepin raser mod sanktionerne mod Rusland, melder andre kørere sig klar til at støtte Ukraine.

Steiermarks Grand Prix 2021 . Copyright Haas F1

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 8/4 2022 klokken 12:04

Der har været ret stille omkring Nikita Mazepin i længere tid – især efter, at han fik sparket af Günter Steiner og co., og Kevin Magnussen blev hentet til Haas.

Men i et interview med BBC kommer Nikita Mazepin nu alligevel med sit syn på sagen – eller prøver i det mindste på det:

”Jeg er ikke enig med sanktionerne [mod Rusland, ham selv og hans far og sportsudøvere fra Rusland], og jeg har sagt tidligere, at jeg har intentioner om at kæmpe mod dem, måske bare ikke lige nu,” kommer det lidt kryptisk fra Mazepin.

”Hvis man kigger på hele situationen omkring det, der sker mod atleter fra Rusland, så er det cancel culture mod mit land.”

Saudi-Arabiens Grand Prix 2021. Nikita MazepinSaudi-Arabiens Grand Prix 2021. Nikita Mazepin
Copyright Haas F1


Nikita Mazepin mener åbenbart, at udelukkesen af alle sportsudøvere fra Rusland, inklusive ham selv, er uretfærdigt.

Mazepin undgår dog at udtale kritik af krigen i Ukraine - en krig, man måske endda kunne kalde cancel culture mod hele Ukraine.

Den tidligere russiske Formel 1-kører udtaler dog, at han ikke vil udtale sig om krigen.

”For at være helt ærligt, så ville jeg løbe en kæmpe stor risiko ved at sige noget som helst om denne sag, for jeg vil aldrig kunne tilfredsstille alle, og derfor vil jeg vil jeg ikke sige noget offentligt,” udtaler Mazepin i interviewet med BBC, som er offentlig tilgængeligt.

Det er ikke helt klart, hvilken risiko Mazepin præcist mener, han ville løbe:

Det kan være strafbart at udtale sig negativt om det, som den russiske stat kalder en "speciel militæroperation" og ikke "krig", og ytringer, der ikke falder i statens smag, kan give op til 15 års fængsel.

Mens Mazepin gerne vil udtale sig, men ikke vil sige noget – eller omvendt – fortsætter andre F1-kørere med at støtte klart op om Ukraine, f.eks. franske Pierre Gasly:

Gasly vinderGasly vinder
Copyright Red Bull


Alpha Tauri-køreren udtaler bl.a. til det tyske medie Bild:

„Det, der sker i Ukraine, er så uretfærdigt. Der findes ikke noget mere uretfærdigt. Uskyldige mennesker bliver dræbt, familier ødelægges. Børn kommer til at vokse op uden deres forældre. Det hele sker på grund af årsager, som er komplet ude af kontrol.”

Sebastian Vettel, som måtte sidde sæsonens første to løb over på grund af en coronainfektion, mener, at Formel 1 må gøre endnu mere for at hjælpe.

I henhold til tyske RTL udtaler den 4-dobbelte F1-verdensmester, at ”folk i Ukraine mange helt basale ting som mad, tæpper og andre ting. Der skal penge til at hjælpe de mennesker, og Formel 1 omsætter masser af penge.”

Steiermarks Grand Prix 2021. Sebastian Vettel i paddock områdetSteiermarks Grand Prix 2021. Sebastian Vettel i paddock området
Copyright Aston Martin


Flere teams har allerede doneret til UNICEF, men Vettel forlanger, at der bliver gjort mere fra det officielle F1’s side.

Under den første frie træning i Melbourne kørte Sebastian Vettel med det ukrainske flag på sin hjelm og påskriften ”No War”.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Australiens GP: 1. frie træning - Ferrari i topfor Australiens GP: 2. frie træning »