Så fik vi endnu en ny bane i et nyt land på kalenderen i 2021: Saudi-Arabien. Løbet køres til november næste år.
Og så alle er glade for endnu et ørkenløb - eller hvad? Ikke hvis du spørger Amnesty International.
Menneskerettighedsorganisationen har i mange år kritiseret Saudi-Arabien for deres brud på grundlæggende menneskerettigheder. For ikke at tale om deres brutale henrettelsesmetoder.
Alene i 2018 blev det i henhold til det tyske magasin
Focus til 36 halshugninger, 1 korsfæstelse og ca. 100 andre typer henrettelser.
Enkelte henrettelser foregår offentligt.
Desuden har Saudi-Arabien de seneste år været under heftig kritisk for at have dræbt og parteret journalisten og systemkritikeren Jamal Ahmad Khashoggi.
Det samme gælder kvinders meget begrænsede rettigheder i landet, der regeres efter strenge islamiske principper.
Hvordan passer et Formel 1-løb i sådan en stat sammen med Formel 1’s kampagne "#WeRaceAsOne", hvor der reklameres for større diversitet, inklusion, tolerance og antiracisme?
Abu Dhabis Grand Prix 2019. Red Bull til Hump Day, hvor Max Verstappen og Alex Albon spillede polo på kameler
Copyright Red Bull Contentpool
Saudi-Arabiens sportsminister
prins Abdulaziz Bin Turki AlFaisal Al Saud udtaler følgende: "I årtier har Formel 1 arbejdet hårdt for at være en positiv kraft over alt i verden, hvor der køres løb. Det gælder både de økonomiske, sociale og kulturelle fordele."
Abdulaziz Bin Turki AlFaisal Al Saud indrømmer dog: ”Vi har ikke en lang motorsportstradition, men vi har på kort tid fået et godt ry for at afholde arrangementer i international klasse som f.eks. Formel E og Rally Dakar.”
Ikke overraskende er Chase Carey også ekstremt positiv over for et Formel 1-løb i Saudi-Arabien: "Regionen er enormt vigtig for os, og da 70 procent af den saudiske befolkning er under 30 år, glæder vi os over dette potentiale med henblik på at nå ud til nye fans og give de gamle fans spændende løb et helt utroligt og historisk sted.”
Amnesty International har prøvet at få Hamilton og andre kørere til at opponere mod løbet. Men åbenbart med begrænset succes.
Hamilton udtaler følgende:
”Jeg vil gerne vide mere om det. Ærligt talt ved jeg ikke nok om menneskerettighedssituationen i Saudi-Arabien. Jeg har et par venner, som tager derhen, og de siger, at det er et imponerende sted. Men jeg tror, at det er vigtigt, at jeg ved, hvad det drejer sig om, før jeg udtaler mig.”
Hamilton fortsætter: "Jeg mener, at Nelson Mandela for mange år siden sagde, at sport havde magten til at forbedre verden. Og jeg tror, at vi allerede har set de positive ændringer, som sporten har bevirket i år.“
Hamilton
Copyright Mercedes
Det virker måske lidt underligt, at et så ellers socialt bevist og engageret menneske, som Lewis Hamilton, ikke ved mere om situationen i Saudi-Arabien end det, han hører fra sine venner, der besøger landet som turister.
Desuden kan det være meget svært at få øje på de såkaldte ”positive ændringer”, som Hamilton taler om.
Hvilket land vil han helt konkret pege på, hvor Formel 1 eller sport generelt har været med til at forbedre menneskerettighederne og de generelle forhold? De russiske Formel 1-grandprixer siden 2014? Tyrkiets F1-grandprixer mellem 2008 og 2011? Eller OL i Berlin 1936? OL i Kina 2008? Det kommende fodbold-verdensmesterskab i Qatar?
Hvad har disse sportsarrangementer hjulpet på – ud over en økonomisk og prestigemæssig gevinst for det pågældende land?
Toto Wolff, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Mattia Binotto og Charles Leclerc er på bølgelængde med Hamilton om ikke at ville udtrykke nogen form for kritik af det kommende Formel 1-løb i Saudi-Arabien. De udtaler alle, at de ikke ved nok om situationen i landet.
Eneste diplomatiske undtagelse er Red Bull-chefen Christian Horner, der bag mundbindet kommer med en slet skjult resignation.
“Når man tilmelder sig et verdensmesterskab, kan vi ikke bestemme, hvor vi kommer til at køre. Vi har tillid til, at dem der har de kommercielle rettigheder, har sørget for de nødvendige undersøgelser og truffet de rigtige beslutninger, som tjener sporten. Vi er ingen politisk organisation.“
Red Bull Filming day. Horner med mundbind
Copyright Red Bull
Formel 1 og sport er måske ikke en direkte politisk organisation, som Christian Horner hævder, men det er nok de færreste der vil påstå, at sport og Formel 1 ikke har en eller anden politisk og national betydning.
Derfor benytter Amnesty International også begrebet
”sportwashing”, hvor lande, der mere eller mindre ser stort på menneskerettighederne, forsøger at præsentere deres land i alt dets pomp og pragt.
Når alt kommer til alt drejer det sig om penge for rettighedshaverne og prestige for det pågældende land, der afholder Formel 1.
Det behøver ikke være en dårlig kombination, men som Formel 1-fan bør man spørge sig selv, om det virkelig er den retning, man ønsker at se sin yndlingssport gå i.
Som Hamilton udtalte på pressekonferencen til Australiens grandprix i år, der ikke blev til noget på grund af corona, selv om man oprindeligt ikke ville aflyse løbet: ”Cash is king”.
Australiens Grand Prix 2020. Torsdagens pressekonference med Nicholas Latifi, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton og Daniel Ricciardo
Copyright Renault F1