Qatar tillader F1-kørerne at være kritiske

Sportwashing er et begreb, som Qatar er blevet beskyldt for at udnytte på det groveste ved bl.a. at afholde Formel 1-løb og være værtsland for VM i fodbold. Men kritik vil være tilladt, siger Qatar.

Sebastian Vettel i samtale med Mick Schumacher (th). Bahrains GP 2021. . Copyright Aston Martin

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 27/10 2021 klokken 11:10

Menneskerettighederne har det hårdt i Mellemøsten, og Qatar er ikke gået fri af kritik.

Qatar og flere andre lande er beskyldt for at vaske deres image angående menneskerettigheder rent med store sportsbegivenheder som VM i fodbold eller Formel 1.

Abu Dhabis Grand Prix 2020. Kevin Magnussen tager det ternede flag for sidst gangAbu Dhabis Grand Prix 2020. Kevin Magnussen tager det ternede flag for sidst gang
Copyright Haas F1


Både det officielle Formel 1 og flere F1-kørere har altid været meget tilbageholdende med kritik af de forskellige værtslande, hvis der har været noget på spil, og det kunne have fået konsekvenser for dem selv eller deres team.

Men Qatar vil dog ikke forbyde Formel 1-kørerne at give udtryk for deres meninger.

Det siger i det mindste Abdulrahman Al Mannai, der er præsident for Qatar Motor and Motorcycle Federation, i en samtale med AFP.

Han udtaler, at Qatar ikke vil forsøge at lukke munden på Formel 1-kørerne, hvis de ønsker at udtale sig om menneskerettighederne i Qatar.

"Vi betragter det ikke som et problem her i Qatar, som de må sige lige, hvad de vil,” siger altså Al Mannai.

"Qatar er åben for kritik", udtaler han og fortsætter med at fortælle om, at situationen for arbejderne er blevet ”forbedret” de seneste år, og at ”der er gjort gode fremskridt.”

Losail International Circuit, QatarLosail International Circuit, Qatar
Copyright MotoGP


"Selvfølgelig er systemet ikke perfekt", indrømmer Al Mannai. Men Qatars "åbenhed" har sørget for, at der i mellemtiden er sket forbedringer på flere punkter.

For nyligt har det været fremme, at Saudi-Arabien har udstukket klare retningslinjer for, hvilken tøjstil den saudiske regering anser for passende i forbindelse med det kommende Formel 1-grandprix til december.

pressefrihedslisten fra Journalister uden grænser (fransk: Reporters sans frontièrs (RSF)) ligger Qatar som nr. 128 ud af 180 lande.

Nikita Mazepin. Bahrains GP 2021.Nikita Mazepin. Bahrains GP 2021.
Copyright Haas F1


Dermed ligger Qatar både foran andre F1-værtslande som Mexico (143), Rusland (150), Tyrkiet (153), Aserbajdsjan (167), Bahrain (168), Saudi-Arabien (170) og Kina (177) - Kina er dog ganske vist ikke med på F1 kalenderen i år eller næste år.

På listen over den største pressefrihed i verden ligger Danmark som nr. 4 efter Norge, Finland og Sverige.

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Er Andrettis Alfa-deal død? Alonso selvkritisk »