Amerikanske Ford er interesseret i et comeback til Formel 1. Det skriver det sædvanligvis velunderrettede medie Autosport.
Ford er ikke ukendt med Formel 1. Således har fabrikken været indirekte motorleverandør til de daværende teams Stewart og Jordan, hvor det ovale blå logo på sidstnævnte dog var erstattet af det kendte tuningsfirma Cosworth eget.
I 2004 skiftede man logoet på motorerne ud med Fords eget, da fabrikken blev motorleverandør til Jaguar Racing, og det var med store forventninger. Men det gik bestemt ikke efter planerne, og da Ford trak stikket, blev resterne købt af Red Bull.
Men nu er Ford tilsyneladende på vej tilbage, hvilket sandsynligvis hænger meget sammen med Formel 1s stigende succes og interesse blandt fans i USA.
Copyright Jordan Media
Copyright Jordan Media
Når Red Bull er inde i billedet som partner, er det fordi teamet har forpligtet sig til at producere sin egen PU (Power Unit) fra 2026. Det nuværende partnerskab med Honda løber indtil udgangen af 2025.
Tidligere i år har Red Bull haft indgående drøftelser med den tyske motorfabrik Porsche om et partnerskab fra 2026, men projektet kollapsede i 11. time på grund af energidrikproducentens frygt for, at teamet ville miste sin fulde uafhængighed.
Det antydes dog, at Fords vej ind i Formel 1 er meget forskellig fra Porsches, som ønskede mere kontrol over Red Bull-teamet samt ejerskab af aktier.
Vitantonio Liuzzi i Toro Rosso 2006. Canadas GP 2006
Copyright Wikipedia - TMWOLF
Ford har derimod ingen interesse i et formelt ejerskab og menes at være interesseret i at lade Red Bull stå for den tekniske udvikling af motorenheden, selvom den amerikanske fabrik vil tilbyde assistance inden for ethvert ekspertiseområde, det har.
Man skal dog ikke udelukke, at Honda blander sig i stolelegen, idet den japanske fabrik har haft sine bedste sæsoner siden comeback’et hos Toro Rosso i 2006 (billedet herover). Dertil kommer, at japanerne har registreret sin egen tilmelding til FIA for 2026-motorregulativet, og en fortsættelse af samarbejdet Red Bull til den tid virker derfor ikke urealistisk.
Vi følger naturligvis op på historien.