Det unge guld i F1: Vejen til motorsportens kongeklasse - 1/4

2018-sæsonen nærmer sig afslutningen. Heldigvis venter der en 2019-sæson lige om hjørnet, bestående af det yngste og stærkeste felt sporten længe har set. Derfor har BMF1 lavet en serie på fire dele, for at se nærmere på 4 af F1s nye unge talenter

Ruslands Grand Prix 2018 . Copyright Ferrari

Af: Nicki Skaaning (ns@bmf1.dk) d. 4/11 2018 klokken 18:11

Formel 1 har altid været kendt som motorsportens kongeklasse, og har huset nogle af motorsportens største talenter, som stadigvæk bliver hyldet for deres evne til at køre racerbil.

Formel 1 har igennem tiden skabt legender, som er blevet udødeliggjort med deres hurtighed og utallige sejre på alverdens racerbaner.

Juan Manuel Fangio blev en legende, efter han vandt 5 VM-titler i 50’erne. Eks-verdensmestrene Niki Lauda og James Hunt skabte overskrifter med deres intense kampe i 70’erne. For ikke at glemme Ayrton Sennas ikoniske kampe mod Alain Prost i 80’erne og 90’erne. Og sidst men ikke mindst, Michael Schumachers erobring af 7 VM-titler i perioden 1994-2004.

Billeder fra søndag i Australien 2012Billeder fra søndag i Australien 2012
Copyright Getty Images/Red Bull Racing


Alle sammen er de blevet legender i Formel 1-verdenen.

I det nuværende Formel 1-felt ser vi også skabelsen af kommende legender, som allerede har kørt sig ind på listen over de største kørere nogensinde.

Lewis Hamilton slog benene væk under F1-verdenen, da han i 2007 sluttede sit første F1-løb med en tur på podiet, og senere på sæsonen tabte verdensmesterskabet med et enkelt point til finnen Kimi Räikkönen.

Siden hen har Hamilton skrevet sig ind i historiebøgerne, ved at vinde fem VM-titler, samt tage rekorden for flest pole positions (81). Med Hamiltons nuværende 71-sejre, er han også ved at indhente Michael Schumachers rekord på 91 Formel 1-sejre.

Lewis Hamilton verdensmester 2018Lewis Hamilton verdensmester 2018
Copyright Mercedes


Ferrari-kører Sebastian Vettel formåede også at blive en legende, da tyskeren vandt fire VM-titler under Red Bulls storhedstid fra 2010-2013. Sidst, men ikke mindst, må vi ikke glemme at nævne legender, som verdensmesteren fra 2005 og 2006, Fernando Alonso, og 2007 verdensmester Kimi ”Bwooah” Räikkönen.

Men disse ’ældre herrer’ (i F1 sammenhæng), er tæt på at køre deres sidste stint i Formel 1-karrieren.

Hamilton har udtalt, at han gerne vil prøve andre ting i livet, mens han stadig er ung. Fernando Alonso har allerede meldt sit stop, og Kimi Räikkönen forventes at indstille karrieren efter 2020-sæsonen, når han som 41-årig har kontraktudløb med Alfa Romeo Sauber.

Derfor er jagten allerede nu gået ind på, hvem der skal overtage tronen fra de nuværende topkørere i F1, og potentielt blive fremtidige legender.

Derfor har BMF1 lavet en serie på fire dele, hvor vi tager et nærmere kig på fire af Formel 1’s nyeste unge talenter.


Belgiens Grand Prix 2018. Lando Norris låner raceren fra Fernando Alonso i 1. frie træningBelgiens Grand Prix 2018. Lando Norris låner raceren fra Fernando Alonso i 1. frie træning
Copyright McLaren


Lando Norris
Lando Norris er en 19-årig englænder fra Bristol, som er tilknyttet McLarens-juniorprogram.
Norris er en racerkører, som ofte er blevet beskyldt for at blive båret frem af sin velhavende familie. Englænderen har dog valgt at svare sine kritikere igen, ved at vinde fem forskellige mesterskaber de seneste tre år.

Norris’ seneste resultater har løftet en del øjenbryn i motorsportsverdenen, og hans kørsel har nu resulteret i, at den unge englænder får sin F1-debut for det tidligere mesterskabsvindende team fra Woking i 2019.

Til trods for McLarens middelmådige resultater de senere år, bliver det store sko at fylde ud for den nu 19-årige Norris, når han til marts trækker i køredragten i Australien.

Norris har kørt sig til adskillige mesterskabstitler igennem tiden, og hans talent bliver ofte sammenlignet med Lewis Hamiltons.

I 2016 slog Norris så benene væk under alle, ved at tage titlen i:
- Eurocup Formula Renault 2.0 med 5 sejre, 6 poles og 12 podiepladser (15 løb).
- Formula Renault 2.0 NEC med 6 sejre, 10 poles, og 11 podiepladser (15 løb).
- Toyota Racing Series med 6 sejre, 8 poles og 11 podiepladser (15 løb).

I slutningen af 2016 skete der noget banebrydende for unge Norris, da han vandt den prestigefyldte McLaren Autosport BRDC Award. Prisen bliver givet til det unge britiske talent, som imponerer dommerne mest i udspørgende interviews, samt formår at køre hurtigst i forskellige racerbiler på Silverstone-banen.

Præmien for at vinde, bestod i at Norris skulle udføre betalt simulatorarbejde i McLarens F1-simulator. Han ville endvidere få adgang til teamets fitness-program, modtage en check på £100.000, samt testkøre en McLaren F1-bil.

McLaren-teamet blev hurtigt imponerede over Norris’ arbejde, og i starten af 2017 tilknyttede de ham til deres junior-program. Senere på året blev han så udnævnt til officiel test- og reservekører.

Belgiens Grand Prix 2018. Lando Norris låner raceren fra Fernando Alonso i 1. frie træningBelgiens Grand Prix 2018. Lando Norris låner raceren fra Fernando Alonso i 1. frie træning
Copyright McLaren


Norris fortsatte med at imponere i 2017-sæsonen. Her kørte han sig til en mesterskabssejr i Formel 3 for Carlin teamet, med 9 sejre, 8 pole positions og 20 pladser på podiet (30 løb).
Derfor var der ikke megen tvivl om, at den unge englænder skulle rykke videre i rækkerne, og køre 2018 F2-sæsonen, hos netop Carlin.

Norris har imponeret F2-feltet med sin hurtighed, samt sin evne til at køre sig op igennem feltet. Derfor har englænderen også kæmpet med om F2-mesterskabet det meste af sæsonen.

Med sin nuværende tredjeplads i stillingen og en løbsweekend tilbage, er F2-mesterskabet nu udenfor Norris’ rækkevidde. Det skyldes to DNF i den seneste løbsweekend i Rusland, som betød at han tabte vigtige point til mesterskabsførende George Russell (Mercedes junior, og Williams-kører i 2019).

Den manglende F2-titel ændrer dog ikke på det faktum, at Norris’ præstationer i F2, medførte at McLaren gav ham et 2019-sæde, frem for prominente navne som Esteban Ocon og Stoffel Vandoorne.

Hele Formel 1-verdenens øjne hviler nu på den unge englænder, når han i næste sæson skal op imod stortalentet Carlos Sainz Jr.

Læs videre i morgen, når vi lancerer del 2/4 af BMF1s artikelserie om Formel 1-sportens, nyeste unge talenter.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Besøg på Renault F1 fabrikken i Enstone - del 2/3 Smedley forlader Williams »