Formel 1 eksperten: Sæsonen til nu

Normalt ville vi være ca. halvvejs i Formel 1 sæsonen, på nuværende tidspunkt. Men som følge af Corona-krisen er vi kun 3 løb inde i 2020 sæsonen. Men hvordan er det så gået?

BMF1 i pitten på Monza . Copyright Lea Anna Petersen

Af: Allan (arh@bmf1.dk) d. 22/7 2020 klokken 12:07

Formel 1 sæsonen 2020 vil blive husket, som en meget anderledes sæson.

Åbningsløbet blev for første gang afviklet i Østrig på Red Bull ring, som så også lagde asfalt til årets 2. løb, der denne gang hed Steiermarks Grand Prix, opkaldt efter den region som Red Bull ring er placeret i, da man ikke kan have to løb med samme navn.

Det første løb, viste at Corona-krisen havde været hård ved alle holdene. Mekanikken, som man ellers skulle mene at de havde haft tid nok til at finpudse på, virkede absolut ikke overbevisende. Hele 9 biler udgik, her iblandt de 2 HAAS racere og begge Red Bull racere, som ellers havde fået prædikatet 1. udfordre til Mercedes.

Selv hos Mercedes så man problemer, men det var måske mest fordi at ingenørene havde haft for meget tid til at optimere. Noget af ledningsnettet var blevet så skrøbeligt, at de ikke kunne tåle de hårde bump fra kantstenene i Østrig.

Ungarns Grand Prix 2020. Lewis Hamilton vinder løbet suverænt. Valtteri Bottas på podiet som treerUngarns Grand Prix 2020. Lewis Hamilton vinder løbet suverænt. Valtteri Bottas på podiet som treer
Copyright Mercedes AMG


Typisk Mercedes, kom der styr på det hele inden årets andet løb, ugen efter og siden har de ikke rigtigt kikket tilbage.

Red Bull har designet en hurtig racer, men også en racer der er udfordrende at køre på grænsen. Max Verstappen formår det, sådan nogenlunde, mens Alexander Albon i den anden, ikke rigtigt kan finde rytmen og mere og mere ligner Gasly i sidste sæson.

Ungarns Grand Prix 2020. Alexander Albon med mundbindUngarns Grand Prix 2020. Alexander Albon med mundbind
Copyright Red Bull Contentpool


Men værre er det for Ferrari, der ud over at skulle kæmpe med en fyrret kører i form af Sebastian Vettel, også har fået lavet en bil, der er så ringe at opdateringer ikke ser ud til at kunne rede den.

Mens vi ved, at Vettel er fortid hos Ferrari efter denne sæson, er fremtiden mere uklar for holdchef Mattia Binotto.

Ferrari har angiveligt peget på hans afløser, men har endnu ikke taget en beslutning om Binotto helt skal ud, eller om Antonello Coletta, som er ham der nævnes som hans afløser, i første omgang blot skal ind og hjælpe italieneren, der står helt alene med hele ansvaret.

Der kommer helt sikker til at ske noget, hvis ikke de formår at få vendt skuden indenfor meget få løb.

Ferrari og Leclerc, med mundbind Ferrari og Leclerc, med mundbind
Copyright Ferrari


Nogen der modsat, virkelig har formået at få fart i deres biler er Racing Point.

Deres 2020 racer er, som de selv siger det, kraftigt inspireret af Mercedes 2019 racer, der var så god, at de ser ud til at have feltets næst hurtigste bil i år. Kun kørerne gør, at det ikke er dem, men Red Bull der udfordre Mercedes bedst.

Det er nærmest også en selvfølge at der er kommet protester mod holdets bil. Det er ikke ulovligt at kopiere et andet holds bil, men det er ulovligt at få udleveret CAD-tegninger over en del af komponenterne, som f.eks. bremseudluftningen, som Renault har protesteret over.

Østrigs Grand Prix 2020. BWT Racing Point på Red Bull RingØstrigs Grand Prix 2020. BWT Racing Point på Red Bull Ring
Copyright BWT Racing Point


Et andet hold, der også har bemærket sig positivt, er det økonomisk trængte Williams hold, der ser ud til at have fået styr på en stor del af deres svagheder, så de nu er rykket væk fra bunden og op i midterfeltet.

Et par løb mere, så kunne de godt se ud som et hold der begynder at tage point med hjem fra en løbsweekend.

Williams nye farverWilliams nye farver
Copyright Williams F1


Bagerste i feltet, er der ikke længere en entydig sidsteplads. Her finder vi Alpha Tauri, Alfa Romeo og HAAS.

HAAS har fået bedre styr på deres aerodynamik i forhold til hvordan den bruger dæk, men har opnået så mange andre problemer i jagten på at få løst det ene, hvilket udfordre Kevin og Romain på det kraftigste.

At det lykkes dem at få et enkelt point med fra Ungarn, har intet med bilen at gøre. Et modigt og nok også heldigt valg af dæk, sat sammen med et virkelig stærkt kørende Kevin Magnussen, gav udfaldet. Noget vi kun kan håbe på vil gentage sig senere på sæsonen, ellers ser det sort ud for holdet.

Kevin Magnussen på Hungaroring sammen med sin personlige træner, Thomas JørgensenKevin Magnussen på Hungaroring sammen med sin personlige træner, Thomas Jørgensen
Copyright Haas F1


McLaren fortsætter fremgangen fra sidste sæson. Tilmed lykkedes det, lidt heldigt, for Lando Norris at komme på podiet i årets første løb. Utroligt stærkt gået af den unge Brite, der ellers har haft udfordringer med at følge med Sainz i den anden McLaren.

Sainz, der er bekræftet til at overtage Vetels sæde hos Ferrari i næste sæson, har været meget stabil og gennemgående hurtigere end Norris, men det er altså Norris der har fået det bedste resultat.

Sebastian Vettel har vist sig som den hurtigste hos Ferrari i en sæson, som bliver hans sidste for holdet. Det har påvirket Charles Leclerc i den anden Ferrari, hvilket endte katastrofalt for holdet på første omgang af Steirmarks Grand Prix, da Leclerc bragede sidelæns ind i Vettel, der ikke havde en chance for at komme væk.

Hvor Vettel kommer hen efter denne sæson, der der mange spørgsmål omkring. Meget peger i retning af, at det bliver Aston Martin, som Racing Point skifter over til, der vil få ham ombord, hvis ikke han vælger at tage en pause, eller helt stoppe i Formel 1.

Steiermarks Grand Prix 2020. Sebastian Vettel gør klar til fredagens frie træningerSteiermarks Grand Prix 2020. Sebastian Vettel gør klar til fredagens frie træninger
Copyright Ferrari


De næste to løb, bliver afviklet på Silverstone banen i England. Her har de fleste hold, deres fabrikker lige om hjørnet og dermed mulighed for at satse mere. Om det kommer til at have en betydning må vi vente at se.

Samlet set, er vi kommet godt igang med 2020 sæsonen. Mercedes ser ud til at have sat de øvrige hold til vægs og Hamilton ser ud til, efter en lidt dårlig start, at have sat kurs mod sit 7. verdensmesterskab.

OM SKRIBENTEN

Allan fra BMF1 Allan er en af grundlæggerne af Bil Magasinets Formel 1 side og er en af de mest erfarne Formel 1 skribenter i Danmark.

RELATEREDE NYHEDER

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ferrari på vej med helt ny bil Wolff hjælper ikke Vettel med en ny kontrakt »