Haas’ protest over Racing Point Force India afvist

Kort forinden sidste afdeling af årets Formel 1-mesterskab indgav Haas F1 en protest over præmiepenge samt påstand om at Racing Point India ikke er konstruktør. Protesten er nu afvist.

Englands Grand Prix 2018 . Copyright Haas F1

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 24/11 2018 klokken 12:11

Efter af have hængt i en kort snor lykkedes det kort efter Belgiens Grand Prix at finde investorer og dermed købere til det økonomisk skrantende Force India, som over en nat blev forvandlet til Racing Point Force India.

For lidt over en uge siden indgav Haas en protest til stewards, hvor teamchef Günther Steiner anførte, at Racing Point India ikke kan betragtes som en konstruktør, når de anvender design og konstruktion fra et andet team, det nu lukkede Sahara Force india.

Ifølge Steiner har Haas gentagne gange forsøgt at få et svar via samtaler og mediation med ejerne af Formel 1, Liberty Media, uden dog at få et klart svar. Derfor følte teamet sig tvunget til at indgive protesten.

”Vi vil bare gerne have, at der skal være ens vilkår for alle,” udtalte Steiner.

Med ”lige vilkår til alle” hentyder teamchefen i høj grad også til anden væsentlig del af protesten, nemlig økonomien.

Guenther Steiner fredag på MonzaGünther Steiner.
Copyright BMF1


Således ’overtager’ Racing Point India meget behændigt præmiepengene fra det lukkede team, hvorimod Haas mener, at det rekonstruerede team er nyt, og, som regulativet siger, derfor må starte fra bunden og først kan modtage præmiepenge efter tre år - dog under forudsætning af at teamet i to af de tre år slutter i Top 10. Altså samme vilkår som Haas selv har haft.

Efter en lang, todages høring kom stewards endelig med en afgørelse i dag lørdag i Yas Marina, og den faldt ud til Racing Point Indias fordel.

Som begrundelse angiver stewards, at det lukkede Sahara Force India hverken kan betragtes som en konstruktør eller konkurrent af den simple årsag, at det gamle Force India ikke eksisterer længere.

Afgørelsen begrundes med, at regulativet ikke forbyder nogen at benytte dele fra en lukket team, hvorfor stewards besluttede at tillade dette Dermed kan Racing Point India problemfrit betragtes som konstruktør og udfordrer med ret til de præmiepenge, som det lukkede team har optjent.

Kendelsen fra stewards afsluttes med at minde begge parter om deres ret til at appellere afgørelsen inden for de i regulativet angivne tidsfrister.

Det vides endnu ikke, om Haas F1 vil appellere afgørelsen til FIAs øverste appelinstans.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Abu Dhabis GP: 3. frie træning, Hamilton på toppen Abu Dhabis GP: Kvalifikationen LIVE. Hamilton tage »