Toro Rossos nyeste kører: Albons vej til F1

I mandags blev det annonceret, at Formel 1-sporten får sin første thailandske F1-kører siden år 1954. Alexander Albon skal køre for Toro Rosso i 2019-sæsonen, og derfor har BMF1 kigget nærmere på den unge thailænder fra England.

Alexander Albon . Copyright Red Bull Contentpool

Af: Nicki Skaaning (ns@bmf1.dk) d. 29/11 2018 klokken 19:11

De fleste mennesker forbinder Thailand med smukke strande, lækker mad og en spændende kultur, men i 2019 bliver der tilføjet endnu en ting på listen, nemlig Formel 1.

2019 bliver året hvor Formel 1-sporten - for anden gang i historien – får en thailandsk F1-kører. Navnet er Alexander Albon.

USAs Grand Prix 2018. Regnfuld fredag i Austin. Pierre GaslyUSAs Grand Prix 2018. Regnfuld fredag i Austin. Pierre Gasly
Copyright Red Bull Contentpool


Sidste gang sporten havde æren af en thailandsk F1-kører, var tilbage i 1950-1954, hvor prins Birabongse Bhanudej Bhanubandh havde æren af at køre 19 løb, med en bedste placering som nr. fire.

22-årige Albon er født og opvokset i England, men har valgt at hylde sin thailandske mors rødder, ved at køre racerløb under det thailandske flag.

Albon har haft racerblod i årerne, siden han var helt lille. Med en far, Nigel Albon, der selv har kørt racerløb, er det meget naturligt at Albons første ord var ”Ferrari”, at han har fulgt F1-løbene siden 3-4 års alderen, og at han selv trak i køredragten allerede som 8-årig.

Der er ikke tvivl om, at Albon fik stor succes med at vinde otte forskellige gokart-titler fra 2006 til 2010, hvilket også er derfor han i 2008, som 12-årig, blev tilknyttet Red Bulls-juniorprogram.

Red Bulls-juniorprogram handler om, at Red Bull-koncernen finder fremtidens motorsportsstjerner, og herefter finansierer og sponsorer deres kørsel i junior-kategorierne, i håbet om at de kan blive store stjerner en dag.

Af tidligere junior-stjerner kan bl.a. nævnes Max Verstappen og Carlos Sainz jr.

Alexander AlbonAlexander Albon
Copyright Red Bull Contentpool


Albon var tilknyttet juniorprogrammet helt frem til 2012, hvor han kørte sin første sæson i Eurocup Formula Renault 2.0, og Formula Renault 2.0 Alps, som kører for Epic Racing-teamet.

Efter én sæson i Eurocup hvor han sluttede som nr. 38 uden at score et eneste point, og at slutte som nr. 17 i Alps-serien, uden sejre eller podieplader, havde Red Bull mistet troet på unge Albon, og droppede den unge kører fra junior-programmet.

2013 gik med at køre Eurocup Formula Renault 2.0, og Formula Renault 2.0 NEC, for KTR-teamet, hvor han sluttede hhv. på en 16-plads og en 22-plads.

Tredje og sidste sæson, i de to serier, kørte han i 2014, med en placering som hhv. nr. 3. og nr. 17.

Til trods for de manglende resultater, så rykkede unge Albon i 2015 videre til Formel 3-serien, hvor han skulle køre for det franske Signature-team.

Ud af de 33 løb startede han på pole to gange, og var på podiet fem gange, men de 187 point rakte kun til en syvendeplads i mesterskabet.

Faktisk har Albon ikke vundet et eneste mesterskab siden sin tid i gokart, og det tætteste han kom på et mesterskab, var da han i 2016 tabte titlen til sin teamkammerat hos ART Grand Prix, Charles Leclerc.

2017 blev tilbragt i Formel 1’s-rugekasse, nemlig den anerkendte F2-serie, hvor Albon kørte for ART Grand Prix-teamet, og igen sluttede på en 10-plads, langt fra at kunne tage mesterskabet.

I 2018 skete der så en forvandling for den unge racerkører, da Albon har kørt en fantastisk sæson for det franske DAMS-team.

Albon sluttede sæsonen med fire sejre og otte ture på podiet (ud af 24 løb), og var med i kampen om mesterskabet helt frem til sæsonens to sidste løb i Abu Dhabi.

Albons imponerende kørsel i årets F2-sæson, er noget af det der har fået Red Bulls øjne op for den unge racerkører, og derfor har valgt at tage ham ind i ’stalden’ igen, som Toro Rosso-kører i 2019, ved siden af russeren Daniil Kvyat.

Daniil Kvyat og Alexander AlbonDaniil Kvyat og Alexander Albon
Copyright Red Bull Contentpool


Albon havde ellers skrevet kontrakt med Nissan e.dams-teamet, om at køre Formel E, ved siden af Sebastian Buemi, men fik lov til at blive fritstillet, for at køre Formel 1 i stedet for.

Taget i betragtning at Albon ikke har vundet et eneste mesterskab i sin Formel-karriere, og kun har ni sejre ud af 165 løb i Formel-biler, så gør hans flotte kørsel i årets F2-sæson ham værdig til chancen for at vise sit værd i motorsportens kongeklasse.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ross Brawn: ”Det er uacceptabelt!” Stewart til BMF1: ”21 løb er ikke noget særligt!” »