Ny serie: Europas nedlagte racerbaner - Grenzlandring (Video)

Med første artikel i en ny serie om gamle racerbaner får læserne mulighed for at køre på de nedlagte eller stærkt ændrede baner. Vi starter med Europas hidtil hurtigste bane, Grenzlandring i Tyskland.

Højhastighedskurve på den gamle del af Monza. . Copyright Dino246

Af: Peter Hartig (pha@bmf1.dk) d. 6/12 2017 klokken 15:12

Navn og placering på Europas hurtigste racerbane vil sikkert overraske de fleste, men ikke desto mindre hedder den Grenzlandring (Grænselandsringen) og lå i Wegberg, Tyskland, tæt ved grænsen til Holland. Banen var 8,9 km. lang.

Det, som senere blev til Grenzlandring, var oprindeligt en transportvej belagt med beton. Vejen blev benyttet af det tyske militær til transport af tungt materiel under 2. Verdenskrig. Efter krigen blev den en slags ringvej rundt om Wegberg.

Baggrunden for overhovedet at bruge vejen som racerbane skyldtes en pudsig tilfældighed. En nat, da nabobyen Rheydts borgmester var gået vild på vejen, noterede han sig, at han mødte den samme cyklist flere gange på sin tur og fandt ud af, at cyklisten i virkeligheden kørte i ring. Det fik borgmesteren til at spørge racerkøreren og bysbarnet Emil Vorster om at undersøge mulighederne for at lukke vejstrækningen af og benytte den til racerbane.

Banekort Grenzlandring, Tyskland.
Copyright Herman Liesemeijer www.circuitsofthepast.nl


Vorster må formodes at have kørt hvad vi i dag kalder testkørsler, hvorefter han godkendte ringvejen og første løb kunne køres d. 19. september 1948.

Banelayout vil kalde smilet frem på enhver NASCAR- og Indycar-fan, idet der er tale om en særdeles hurtig ovalbane. Således nåede Tony Ulmen, under et løb i 1951 en gennemsnitshastighed på 211,9 km/t, hvilket må siges at være ret imponerende efter den tids motorteknologi.

Desværre gik man ikke specielt meget op i sikkerhed på den tid. Afkørselsarealer var det intet af, og den eneste sikkerhed bestod af halmballer holdt sammen med stålwires. Denne konstruktion skulle vise sig af være fatal.

Søndag d. 31. august 1952 var der ankommet mange forventningsfulde tilskuere til Grenzlandring, men om eftermiddagen indtraf katastrofen. Den tyske kører, Helmuth Niedermayr, mistede kontrollen med sin Formel 2-racer og kørte med siden af sin bil ind i tilskuermængden. Tretten mennesker omkom og 42 blev såret, inklusiv Niedermayr selv.

Højhastighedskurve på Grenzlandring, Tyskland.
Copyright Herman Liesemeijer www.circuitsofthepast.nl


Blandt de omkomne var tragisk nok 6 børn. De stod bag svingets halmballer og på grund af børnenes lave kropshøjde, som præcist lå et hoved højere end halmballernes stålwire, mistede de livet på brutal vis. En redningsmedarbejder, som kom frem til ulykkesstedet, kunne endda konstatere, at et af børnene havde mistet hovedet.

Den frygtelige ulykke betød, at alle løb på Grenzlandring herefter blev forbudt. I dag er der opstillet en plade i bronze til minde om ofrene og Helmuth Niedermayr.

Hvis ferierejsen falder forbi Wegberg, der ligger ca. 47 km. vest for Düsseldorf, er det stadig muligt at køre i bil på det, som dengang udgjorde hvad der efter alt at dømme stadig ville være Europas hurtigste racerbane, Grenzlandring.

Tag med på en rundtur på Grenzlandring:Artiklen er skrevet med tilladelse af Herman Liesemeijer Circuits of The Past.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Gode julegaver Formel 1-kalenderen 2018 »