• Forside

Racisme i Formel 1

Under Formel 1-testen i Barcelona har racismen vist sit grimme ansigt. Utilfredse spanske fanatikere gav på en trist måde udtryk for deres manglende forståelse for virkemåden i Formel 1. Det gik ud over Lewis Hamilton, da ca. 20.000 spanske tilskuere råbte skældsord efter den mørke kører.

Af: Michael Ewert (mew@bmf1.dk) d. 4/2 2008 klokken 10:02

Normalt er Formel 1 en af de mest fredelige sportsgrene i verden. Det tætteste man er kommet til sammenstød mellem fangrupper har været vajende flag og høje tilråb, og når løbet er slut, er man gået storsmilende fra løbene.

Lørdag og søndag blev godmodigt drilleri imidlertid afløst af spanske skældsord mod Lewis Hamilton.

”Puto negro” og ”Negro de mierda” var ordene, der blev råbt efter Lewis Hamilton af store dele af de 20.000 tilskuere, som var til stede søndag på Circuit de Catalunya banen. Men allerede lørdag blev der hængt lidet flatterende bannere op omkring Lewis Hamilton på tribunerne, som officials måtte pille ned.

Det anstrengte forhold imellem Lewis Hamilton og Fernando Alonso er grunden til weekendens chikanerier.

Søndag måtte man således tilkalde flere vagter for at sikre, at banen ikke blev invaderet og for at prøve at dæmpe de værste gemytter. Racismens grimme ansigt er kommet til Formel 1, og at det lige netop er i Barcelona og Spanien, den dukker op, er ikke tilfældigt.

Det er selvfølgelig det yderst anstrengte forhold imellem sidste års holdkammerater hos McLaren, som er stridens kerne. Idioterne (undertegnede tillader sig at kalde dem idioter fordi ægte fans er ikke så ensidige) er utilfredse med den favorisering, som de føler McLaren gav Lewis Hamilton sidste år.

Kan man ikke ramme Lewis Hamilton på hans talent, så kan man gøre det på det eneste, som han ikke kan flygte fra: Hans hudfarve.

Deraf slagsordene mod Lewis Hamilton. I det mindste skulle idioterne ikke have lavet de abelyde, som normalt flænger stemningen på de sydeuropæiske fodboldstadions, når mindre intelligente personer giver udtryk for manglende forståelse for andre hudfarver end den hvide, men det gør ikke sagen bedre.

FIA vil ikke finde sig i den måde fansene har opført sig i weekenden. Gentagelser kan medføre, at FIA vil indføre sanktioner mod banerne, eller måske ligefrem det spanske motorsportsforbund. At chikanere McLaren og Lewis Hamilton er ikke acceptabelt. At chikanere i Formel 1 er slet ikke acceptabelt. Uanset hvor det foregår.

FIA's præsident, Max Mosley, har ikke selv udtalt sig endnu, men Autosport fik følgende kommentar fra en talsmand fra organisationen:

”FIA er overraskede og skuffede over chikanen rettet mod Lewis Hamilton. Chikane er et klart brud på principperne i FIA’s artikler og enhver gentagelse vil resultere i seriøse sanktioner.”

I artiklen omhandlende FIA’s intolerance mod racisme kan man i artikel 1 læse:

”I sine aktiviteter afholder FIA sig fuldstændig fra at udtrykke racistisk, politisk eller religiøs diskrimination og afstår fra enhver handling i denne henseende.”

En gentagelse af denne chikane mod Lewis Hamilton under årets Grand Prix på banen i Barcelona kan i værste fald betyde store bøder og karantæne til banen. Dette til trods for, at banen har kontrakt med FIA til år 2016. Men den slags tolereres ikke.

Fernando Alonso kunne dæmpe gemytterne ved at gå ud og sige, at selv om han og Lewis Hamilton ikke er specielt gode venner, så bør briten behandles med respekt. Spørgsmålet er om den lille spanske kører vil gøre dette?

McLaren har via en talskvinde udtalt: ”McLaren har racet og testet på spanske baner i mange år og alle involveret i teamet anser Spanien og det spanske folk med høj respekt, inklusiv Lewis.”

Weekendens chikane har rystet McLaren. Lewis Hamilton har ikke selv ville udtale sig, men han er måske også selv lidt skyld i, at situationen er opstået, da han ved en tidligere test i Valencia gav udtryk for hans afsky overfor den spanske ex-verdensmester Fernando Alonso.

Udtalelserne kan på ingen måde retfærdiggøre den behandling, som Lewis Hamilton har fået i denne weekend, men når man befinder sig i løvens hule, så skal man ikke kaste med rødt kød.

Michael Laudrup fortalte i den åbenhjertelige tv-udsendelse på DR 1 og TV 2, som omhandlede hans familie, om sit første besøg til Camp Nou i Barcelona efter at være skiftet til ærkerivalerne fra Real Madrid.

Laudrup fortalte, hvordan han blev modtaget med en pibekoncert og tilråb, som gjorde at han måtte lade sig skifte ud inden kampen var færdig. Tilskuernes piben var for meget for den ellers stærke fodboldspiller. Den samme kamp, hvor den anden tidligere Barcelona-spiller Luis Figo fik kastet et svinehoved efter sig inde på banen. Disse to eksempler viser, hvor fanatiske de spanske tilhængere kan være.

Zinedine Zidane stanger Marco Materazzi i brystkassen

Fodbolden døjer jævnligt med racisme blandt de mest ekstreme fans. Selv i fredelige Danmark har der været rygter om racisme, ikke kun på lægterne, men også mellem fodboldspillerne på banen. En af de måske mest omtalte episoder omhandlende racisme var under VM finalen i 2006, hvor Zinedine Zidane stangede italienske Marco Materazzi i brystkassen. Efter sigende på grund af italienerens påståede racistiske kommentarer omkring Zidanes syge mor eller søster.

Lad os håbe, at FIA og os almindelige fans kan få bekæmpet disse fans ekstreme metoder inden det udvikler sig. BMF1 tager afstand fra weekendens handlinger.