Nye teams i Formel 1 fra 2021?

Formel 1-chefen Chase Carey er i løbende kontakt med mulige nye teams til motorsportens kongeklasse. Det kommende budgetloft i Formel 1 spiller en afgørende rolle for de eventuelt interesserede parter.

Jenson Button . Copyright Virgin

Af: Jesper Emke Clausen (jc@bmf1.dk) d. 10/8 2019 klokken 13:08

Får de etablerede Formel 1-teams nye kollegaer fra 2021? De kommende nye regler om et planlagt budgetloft kan gå hen og blive et vigtigt incitament for nye hold.

Formel 1-chefen Chase Carey bekræfter, at han allerede har talt med potentielle nye teams: "De betragter alle budgetloftet og en mere fair fordeling af indtægterne som vigtige hovedpunkter", fortæller han.

Chase Carey og Bernie EcclestoneChase Carey og Bernie Ecclestone
Copyright Telegraph


Det er som sådan ikke nyt: Siden 2010 har selskabet bag Formel 1 prøvet at lokke nye teams med et budgetloft. Dengang skulle FIA have modtaget 15 ansøgninger fra potentielle nye teams, men i øjeblikket er det ikke så mange, der banker på døren: nærmere bestemt kun 3 grupper:

Den første gruppe er centreret omkring den tidligere Manor-sportchef Graeme Lowdon, den anden gruppe omkring den tidligere chef hos Super Aguri Daniele Audetto samt Adrian Campos (HRT) og sidst en gruppe fra Lotus, der nu tilhører den kinesiske bilkoncern Geely.

Selv om FIA-præsidenten Jean Todt gerne så, at der igen var 12 teams på banen i 2021, er det langt fra sikkert, at det kommer til at ske. I løbet af de sidste par år har flere teams indsendt en ansøgning, men bortset fra Haas er der ikke blevet godtkendt nye teams siden 2010.

Claire Williams og Jean TodtClaire Williams og Jean Todt
Copyright Williams F1 Team


Problemet er som altid pengene, men det kan et eventuelt budgetloft ændre på. Meningen med et budgetloft på 175 millioner US-dollars er at få en ”sundere sport,” siger Carey.

"Vi har talt om den sportslige målsætning, men det er lige så vigtigt at integrere budgetloftet i forretningsmodellen, som vil have en sund og positiv effekt på de eksisterende teams, og som også gør det nemmere for nye teams at være med."

De eksisterende teams er dog ikke enige om, hvor grænsen skal gå. Især topholdene vil have et højere loft, fordi de ellers bliver nødt til at fyre medarbejdere og skære meget ned. Men i mellemtiden bakker de alle op om et budgetloft, siger Carey.

"Jeg tror, at alle er enige om, at det er et vigtigt element for sportens fremtid", fortsætter Formel 1-chefen.

Spørgsmålet er så, hvordan man vil kontrollere, at de enkelte teams overholder budgetloftet. Men det ser Carey dog ikke som noget problem:

"Hvis vi det ikke ville være muligt at gennemføre, så ville vi ikke havde foreslået det", påpeger han. "Du bliver bare nødt til at vide, at du har adgang til de rigtige oplysninger. Og vi bliver bare nødt til at være disciplinerede og meget nøjagtige, når vi får de oplysninger, vi har brug for.”

OM SKRIBENTEN

Jesper fra BMF1 Jesper er cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet med speciale i biler og bor til dagligt i Berlin.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Hvis de skriger, skrider jeg Så meget arbejde kræver det at holde et F1-løb »