Dødsfald: Chris Amon

I dag er en trist dag for Formel 1-familien, fordi den har mistet en af sine gamle legender. New zealandske Chris Amon er nemlig død i en alder af 73 år.

Chris Amon . Copyright FIA Images

Af: Kim Kristensen (kk@bmf1.dk) d. 3/8 2016 klokken 22:08

Kan man være en Formel 1-legende, hvis man ikke har vundet nogle løb? Ja det kan man og Formel 1 har netop mistet den kører, som regnes for at være den bedste af dem som aldrig vandt. Den kører hed Chris Amon og det er måske ikke et navn, som så mange af vores unge læsere kender, ja undertegnet var heller ikke selv sikker på, hvem han var, men det fandt jeg så ud af. Chris Amon kørte nemlig intet mindre end 14 sæsoner i Formel 1, hvor det alt i alt blev til 11 besøg på podiet.

Chris Amon
Copyright ESPN


Amon startede sit liv i den new zealandske by Bulls, den 20 juli 1943 og han fik sin Formel 1-debut 20 år senere, for et team der hed Reg Parnell Racing. Det var det team Amon tilbragte sine første tre sæsoner hos, inden han fik lejlighed til at køre et enkelt løb for Cooper. Det var dog først i sin femte sæson, at han for alvor brød igennem, da han fik et sæde hos Ferrari og sluttede som nummer fire i mesterskabet. Det var new zealænderens bedste resultat i karrieren og dermed også i de tre sæsoner, han tilbragte hos Maranello-banden.

Derefter flugte lidt sæsoner hos March og Matra, inden Amons Formel 1-karriere begyndte at lakke mod enden, for endelig at slutte i 1976. Alt i alt blev det til 96 løb, 5 pole positions og de omtalte 11 podieplaceringer. Det var dog på en tid, hvor der også blev kørt uofficielle Formel 1-løb og dem vandt Chris Amon to af. New zealænderens største sejr kom dog på Le Mans i 1966, da han vandt 24 timers løbet sammen med en anden new zealænder, ved navn Bruce McLaren, som også havde en karriere i Formel 1. Der var vist nok noget med at han lavede sit eget team.

Chris Amon vinder Le Mans i 1966
Copyright FIA Images


Amon og McLaren var i øvrigt dem som fik sat gang i Fords fire årige dominans på den store bane i Frankrig, en dominans som blev fremprovokeret af, at Enzo Ferrari ikke ville sælge sit firma til Henry Ford. Derfor er det lidt sjovt, at Chris Amon senere skiftede til Ferrari og kørte tre sæsoner for dem i Formel 1 og han stillede også op for Ferrari i Le Mans i 1967 og 1969. Det må have været en meget sjov situation og en situation, som Henry Ford, Enzo Ferrari og Chris Amon, nu kan tale om, når de mødes i ræser himlen.

Hvil i fred Chris Amon!

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« McLaren fortsætter udviklingen HALO or not »