Er du ny i Formel 1?

Er det først nu du har fået øjnene op for motorsportens topklasse? Her kommer en hurtig guide til halvkloge ting at fyre af når talen falder på Formel 1. (Reglerne må du selv læse)

Monacos Grand Prix 2001 . Copyright Ferrari

Af: Peter Fyllgraf (pfy@bmf1.dk) d. 21/3 2019 klokken 08:03

Du kender situationen. De andre taler om compounds, pit stop, laps, underlige navne og Abu Dhabi og du aner ikke hvad de taler om. Her er den (næsten) ultimative guide til at følge med i samtaler om Formel 1 eller hvis du har dristet dig til at se løbet sammen med andre.

”Ja, nogen Schumacher er han jo ikke”. Kan faktisk bruges hele tiden, men specielt hvis bilen kører af banen i regnvejr, da Michael Schumacher var meget god til at køre i regnvejr.

”Han minder lidt om Montoya, når han kører sådan”. Kan altid anvendes når der er tale om en mere aggressiv kørestil.

Juan Pablo MontoyaJuan Pablo Montoya
En hurtig herre


”Hvis han bremser SÅ hårdt hele tiden, så flatspotter han jo dækket”. Når en kører bremser hårdt, så slides dækket meget på et bestemt punkt og det skaber et fladt område på dækkets overflade. Det vil generere rystelser en langt stykke tid efter.

”Hvad sker der lige for Williams? ” Pt. en kommentar du altid kan fyre af og håbe på at nogen begynder at tale om fordums storhedstid. Følg op med ”… måske er det fordi de holder på at bygge hele lortet selv og det er da klart at Claire Williams ikke vil være hende der smed far´s livsværk væk, ved at sælge ud, men set i lyset i de nuværende resultater, så er det måske et spørgsmål om at gøre hvad der skal til, for at William F1 overlever….eller er det bare mig?”

”Det minder om Minardi”. God kommentar hvis et hold mister begge biler i et løb pga. tekniske fejl eller begge biler ender sidst i tabellen. Minardi var et hårdtarbejdende Formel 1 hold, der ingen penge havde og alligevel høstede point….hvert skudår cirka.

Christian Albers på Nürbergring i 2005.Christian Albers på Nürbergring i 2005.


”Kom så Kevin! ”. Vi har pt en dansk kører i Formel 1. Kevin Magnussen (søn af en anden racerkører, Jan Magnussen). Kevin kører i en sort bil. Vær sikker på at begge sorte biler er med i løbet, inden du hepper. Eller hepper du på Grosjean. Som også er god.

”Det er som om løbet faldt lidt til ro lige inden første pit stop”. Det passer stort set altid.

”Vildt at tænke på at sådan et Formel 1 dæk kun kan holde ca. 100 km”



”Lidt en skam at der ikke blev en bybane i København. Herman Tilke var ellers meget imponeret over mulighederne. ” Herman Tilke er banedesigner og var på besøg i København, for at hjælpe med at komme med et kvalificeret bud på hvordan en bybane til Formel 1 kunne se ud. Det gik desværre i vasken.

”To finish first, first you must finish”. Total floskel, men refererer til det faktum at der kan ske meget i motorsport og ikke sjældent er en førende bil udgået på de sidste 5 omgange.

”Sikke et crash. Lidt som Ralf i det Amerikanske Grand Prix i 2005” (hvis man kører ind i barrieren)

”Sikke et dumt crash. Lidt som Verstappen og Ricciardo i Baku” (Hvis man kører sin holdkammerat og sig selv af banen)


”Sikke et vildt crash. Lidt som Emerson (Fittipaldi) i Italien i 1993” (Hvis bilen letter fra jorden)

SÅ! Nu er du klædt på at kaste dig ud i din første sæson som Formel 1 fan. Du kan naturligvis altid læse dig til lidt mere viden her på BMF1 og du er bestemt velkommen til at skrive til os, hvis du trænger til flere facts at fyre af. God fornøjelse!


Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Russell: Williams er langt bagefter Vettel forventer mere pres fra Leclerc »