• Forside

Og verdensmesteren er ...

Ikke siden 1986 har tre kørere inden sidste løb kunne vinde mesterskabet. Vi vil i denne artikel sætte fokus på, hvad der skal for at henholdvis Hamilton, Alonso og Räikkönen bliver mester.

Af: Jesper (jwk@bmf1.dk) d. 18/10 2007 klokken 13:10

Selvom verdensmesterskabet ikke kan ende med dødt løb, så kan det potentielt slutte med et resultat, hvor man skal rimeligt langt ned i tie-breaker listen for at finde ud af hvem, der bliver årets mester.

Inden Brasiliens Grand Prix er stillingen den, at Lewis Hamilton (McLaren) fører mesterskabet med fire point til Fernando Alonso (McLaren) og syv point til Kimi Räikkönen (Ferrari). De er de tre eneste, der har nogen mulighed for at tage titlen.

Kun én af de tre kan selv afgøre det til sin fordel. Hvis Lewis Hamilton slutter på et af de to øverste trin på podiet, så vil han have flere point end de to andre og sagen er klar.

Hvem af disse tre bliver verdensmester?

Det er først i tilfælde af pointlighed mellem to eller alle tre kørere, at det bliver kompliceret. Det FIA gør, for at bryde den uafgjorte stilling er, at man først kigger på, hvem der har flest sejre, dernæst flest andenpladser og så fremdeles indtil den ene køre er bedre end konkurrenten.

Nr. Lewis Hamilton Fernando Alonso Kimi Räikkönen
1. 4 4 5
2. 5 4 2
3. 3 3 4
4. 1 1 1
5. 1 1 1
6. 0 0 0
7. 0 2 0
8. 0 0 1
9. 1 0 0
DNF 1 1 2

Antallet af gange hver af de tre kørere er sluttet på en given placering


Det betyder, at skulle det lykkes Räikkönen at score syv point mere end Hamilton og tre mere end Alonso, så vil han blive mester, idet han som den eneste går ind til løbet med fem sejre i bagagen mod fire til hver af de to McLaren-kørere.

Tilsvarende bliver Alonso mester, hvis han vinder og Hamilton bliver nummer tre eller ringere.

Den mest ekstreme situation opstår, hvis Räikkönen vinder løbet foran Alonso og med Hamilton på femtepladsen. Det vil give 110 point til Räikkönen og 111 point til de to andre med lige mange første-, anden-, tredje-, og fjerdepladser til Alonso og Hamilton.

Først på femtepladsen er der en forskel, og der bliver det Hamilton, der trækker det længste strå. Ovenfor er en oversigt over mange gange de tre har opnået de enkelte placeringer.

Sammenfattet betyder det, at der er følgende krav for at en kører bliver mester:

Hvad skal der til?
Kimi Räikkönen Mindst syv point mere end Hamilton og tre mere end Alonso, det vil sige han vinder ved pointligehed.
Fernando Alonso En sejr og en tredjeplads eller dårligere til Hamilton, eller Alonso skal have mindst fem point mere end Hamilton og maksimalt sætte to point til til Räikkönen.
Lewis Hamilton Sæt mindre end syv point til i forhold til Räikkönen og fire point til Hamilton. Pointlighed med Alonso er også fint, hvis Alonso ikke vinder.