Den næste dansker i F1

På BMF1 elsker vi F1. Det eneste, der er bedre, er danskere i F1. På Spa mødte vi det næste skud på den danske F1-stamme, den kun 16. årige Christian Lundgaard.

Christian Lundgaard . Copyright BMF1

Af: Allan Nicolaisen (ani@bmf1.dk) d. 10/9 klokken 21:09

Christian Lundgaard er navnet på den næste dansker i F1, Han er i hvert fald godt på vej. Han er i sit debut-år, blevet kåret som mester i FIAs Nordeuropæiske Formula 4 NEZ-mesterskab. Og så er han en del af Renault Sports Academy.

Christian er kun 16 år. Både hans far og mor har begge kørt ræs. Faren, Henrik Lundgaard, er tidligere dansk- og europæisk mester i rally. Familien bor i Hedensted, og de ser ud til at bruge al deres tid på ræs, nu, hvor det ikke længere er forældrenes karriere, der skal bearbejdes men derimod sønnerne Christian og Daniels.

Storebror Daniel Lundgaard er 3 år ældre end Christian, og han kører i den Danske Formel 4-serie, som han fører komfortabelt. Tidligere er han sluttet som nr. 5 og nr. 9 til VM.

Christian startede ræser-karrieren i gokart i 2009, hvor han blandt andet kørte for Ricciardo Carting. Siden har kørt i flere forskellige klasser både i Danmark og Europa. Lige nu kører han i SMP Formula 4 NEZ, hvor den unge dansker allerede er kåret som mester.

Unge Lundgaards agent er også en af de tunge drenge i motorsportsverdenen, idet det er er italienske Alessandro Alunni Bravi, der står bag kørere som Robert Kubica, Stoffel Vandoorne og Pastor Maldonado. Bravi ser en stor stjerne i Christian og har store planer med ham. Italieneren er også manden, der har skaffet Christian plads hos Renault Sports Academy, som er med til at udvikle fremtidens F1 kørere.

BMF1 havde en snak med Christian, da han besøgte Renault F1 Racing til det Belgiske GP. Han er meget glad for, hvor han er nu, og er meget taknemmelig for den hjælp som Alessandro har ydet.

“Jeg havde ikke været her uden ham. Det er fedt specielt nu hvor jeg har vundet mesterskabet. Præmiepengene skal bruges til næste års budget,” siger Christian.

Barcelona 2017 pre-season test. Renault F1. Jolyon Palmer og Nico Hülkenberg
Copyright Renault F1


Han får stor opbakning fra Renault, der også stiller krav til ham. Blandt andet var et af kravene, at han skulle vinde SMP Formula 4 NEZ-mesterskabet. Lige nu er fokus på næste års deltagelse i Euro Cup Renault 2.0. Sammen med manager Bravi og far Henrik, er han ved at kigge på teams, som kunne have interesse men også få kørt tests med de mulige teams.

Familien bakker meget op om hans karriere.

”Det er specielt rart, at der står og venter på ham i lufthavnen,” siger han. ”Samtidig er de søde til at sende beskeder til mig, når jeg er ude”.

Christian rejser tit alene til de forskellige europæiske baner, men hvis far Henrik har tid, rejser han også med. Sammen med faren står Bravi for at skaffe sponsorer. Christian skal kun koncentrere sig om og køre.

Christian og familien lærte manageren at kende, da han kørte for Daniel Ricciardo’s carting-team. Vi spurgte ham hvordan det er og være på Spa.

“Det er kedeligt og være på en bane uden at komme ud og køre. Det er helt forkert. Hvis Palmer kommer og spørger, om jeg vil køre, så vil jeg sige ja,” siger han med smil på læben.

”Selv om jeg måske ikke er helt klar endnu og Sergey Sirotkin står også før mig.”

Billeder fra Singapore 2011
Copyright Mercedes GP


Vi taler også om idoler i motorsporten.

“Jeg har ikke som sådan et idol. Jeg har en del kørere, som jeg ser op til, blandt andet Michael Schumacher. Han er ikke nået til, hvor han er i F1, uden at have talent. Den måde han gjorde tingene på, han var i kontrol over det han gjorde. Han gjorde mange af de rigtige ting som F1-kører. Selvfølgelig skulle han kunne køre bil, men var også en, der kunne den anden side af motorsporten, bl.a. omgang i paddock med sponsorer og andre kørere, give feedback til teamet om bilen. Han var en komplet kører,” mener Christian.

Og fremtiden?

“Målet er F1, men lige nu er det Formel 4. Næste år er det Formel Renault 2.0. Hvornår jeg kommer i F1 er et spørgsmål om, hvor hurtigt jeg kommer op gennem klasserne”.

Hvad med privatlivet hjemme i Hedensted?

“Når jeg er hjemme er det skolen og træning der er i fokus. Jeg prøver så meget som muligt, at være sammen med vennerne, når jeg er hjemme. De skal helst ikke se mig, som ham der kun er der, når jeg gider.”

Han fortsætter: “Førhen var det var vennerne fra skolen jeg snakkede mest med, men det er ikke nemt når jeg rejser meget. I sommers har de fleste fra skolen været på ferie og jeg har været ude og køre ræs, så det har været svært og se dem. Når jeg er ude til løb, snakker jeg mere med de andre kørere, som jeg møder ude på banerne. Vi har jo en del til fælles”.

Da BMF1 mødte Christian på Spa-Francorchamps i Belgien, stod han over for halvanden måneds pause. Allerede weekenden efter blev han kaldt til Spanien, hvor han skulle køre anden afdeling af det spanske Formula 4.

I maj måned deltog han i den første afdeling af den spanske serie, hvor han vandt alle tre løb. Denne gang kom han dog ikke så forberedt, som sidste gang. På grund af det meget korte varsel gik han glip af den første testdag. Til trods for det, vandt Christian det andet løb og blev nr. 2 i det tredje.

Han ligger derfor nu komfortabelt i front i det Spanske Formula 4-mesterskab.

Bemærk! Diskussionen er tiltænkt indholdet af artiklen og ikke om man bryder sig om emnet eller formen.
Har man kommentar til dette kan man skrive en mail til forfatteren.


« Ricciardo: Det er ikke mig, der har bukserne på (m Storrokade tættere på en realitet »